Gordana Čomić: Ne smemo zaboraviti marginalne grupe 1foto FoNet Aleksandar Barda

Srbija planira politike koje će zabraniti da se zaborave one grupe koje se čine nevažnima onima koji imaju snage i moći da donose odluke, izjavila je danas ministarska za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je, na predstavljanju dokumenta „Instrument za uključivanje principa ‘Da niko ne bude izostavljen u zakonska i strateška dokumenta Srbije’, istakla da je ideja da se taj proces ubrza, jer je Agenda UN do 2030. godine nešto na osnovu čega Srbija može da kaže kako grupa koja nije imala ljudska prava ove godine, tada ima.

Borba za to da niko ne bude zaboravljen nikad neće prestati. To je jedini ispravni pristup – da nikog ne zaboravimo, poručila je Čomić.

Ona je ukazala da podaci u Srbiji, kada su u pitanju ljudska prava, pokazuju da se lako sklizne korak-dva unazad.

Potpredsednik Skupštine Srbije Elvira Kovač naglasila je da ciljevi održivog razvoja ove generacije moraju biti ciljevi razvoja i solidarnosti, da niko ne bude izostavljen, a osnova je „poštovanje prava i pravo na poštovanje“.

Ona je podsetila da Skupština Srbije poštuje načela inkluzivnog razvojnog rasta, što uključuje načelo da niko ne izostavljen.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob konstatovala je da treba da se okonča ekstremno siromaštvo i smanji razlika između pojedinaca i grupa, i to treba da ide i po vertikali i horizontali.

Ona je napomenula da je program UN u toj oblasti usmeren na najsiromašnije i one koji su najviše ugroženi, kako bi se smanjile razlike između marginalizovanih grupa i ostatka društva i da politike, akcioni planovi budu što inkluzivniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari