Za vreme subotnje gej parade u Splitu uhapšene su 73 osobe, saopštila je juče policija i naglasila da nije zabeležila nikakve oblike diskriminacije ili zločina iz mržnje kao i da će troškovi za obezbeđenje parade preći iznos od milion kuna (oko 130.000 evra).

– Gej prajd 2012. protekao je u najboljem redu. Nismo imali nijednog incidenta, sem nekih sporadičnih slučajeva. Policija je maksimalno obavila ovaj deo posla – rekao je načelnik Splitsko-dalmatinske policije Ivica Tolušić. Policija je protiv 60 osoba podnela prekršajne prijave, a među njima je 27 maloletnika od kojih većina nije imala lične karte.

Kod dvojice maloletnika pronađene su petarde, kod jednog veći broj upaljača, verovatno za gađanje povorke, a od dve osobe su oduzeta dva noža. Policija je zbog narušavanja reda i mira prijavila 11 osoba i to zbog pijanstva, svađe i vike. Zato što nisu imali lična dokumenta prijavljeno je 40 osoba.

U subotu ujutro policija je intervenisala na terenu zbog transparenta pravaške mladeži na kojem je pisalo: „Gospe Sinjska ako si u stanju, zaustavi gej paradu!“ Tolušić je rekao da su dan pre parade obavljali informativne razgovore s osobama koje su kažnjene zbog nasilja na prošlogodišnjoj paradi.

Prema procenama policije u povorci, u subotu u Splitu, bilo je 700 ljudi, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari