Gostiljac: Krivična prijava protiv sebe nema nikakvu težinu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Najava predsednika Srbije da će sam protiv sebe podneti krivičnu prijavu nema težinu i neće doprineti ničemu, a ponajmanje utvrđivanju istine – ocenjuje za Danas predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

Prema njegovim rečima, ova najava predstavlja samo političku tezu i samoodbranu koja treba da pošalje poruku da predsednik “nema šta da krije”.

– Međutim, ovakav postupak realno ne znači nista u pravnom smislu i služi samo kao matrica za dalje ponavljanje. Naime, krivična prijava je pisani ili usmeni akt kojim neko obaveštava javnog tužioca da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, navodeći činjenice koje ukazuju da je prekršen krivični zakonik, pa i dokaze na kojima se krivična prijava zasniva – ukazuje Gostiljac.

Kako će to predsednik učiniti protiv samog sebe meni – našem sagovorniku nije jasno.

– S obzirom da ne postoji mogućnost da predsednik u samoj prijavi zaista tvrdi da je izvršio neko krivično delo, to čitavu stvar čini još besmislenijom. Treba reći da je lažno samoprijavljivanje takođe zabranjeno, jer ko sam sebe prijavi za krivično delo iako zna da ga nije učinio, vrši krivično delo. Prema tome, jedna šizofrena situacija koja pokazuje da je kod nas istina izgubila vrednost i da se ona kreira medijskim atakiranjem i stalnim plasiranjem novih teza koje lako zbunjuju neupućene. To ne vidim kao ozbiljno i odgovorno ponašanje, a to je upravo ono što nam treba – ističe Gostiljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari