Sprega politike i sporta na prostoru Balkana izbila je u prvi plan sa dva velika događaja u Srbiji i Hrvatskoj – dolaskom Dragana Džajića u Crvenu zvezdu i oslobađajućim presudama za Oluju generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču.

Miroslav Ćiro Blažević, jedan od najvećih fudbalskih trenera regiona, još jednom je u razgovoru za Danas, kao mnogo puta u prošlosti, istakao da je presuda suda u Hagu velika stvar za njegovu državu, ali da to ne treba previše mešati sa sportom. On je istovremeno pohvalio odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da pomiluje Džajića za koga smatra da će Zvezdu opet odvesti do velikih visina.

Šta za vas predstavljaju oslobađajuće presude za generale Gotovinu i Markača?

– Odluka suda u Hagu je najveća stvar koja se desila Hrvatskoj u njenoj istoriji. Time je zemlja konačno u potpunosti rehabilitovana, veliki ljudi su oslobođeni za dela koja su im nepravedno stavljena na leđa. Gotovina je naš heroj i moj veliki prijatelj. I da nije tako, smatrao bih da je on najmanje kriv za sve što se dešavalo tokom rata, bilo je tu možda drugih krivaca, ali on nije.

Šta mislite o stavu Srbije, sa kojom se slaže i veliki broj drugih zemalja, da je oslobađanje generala sramotno za pravdu?

– Šta me boli k…. šta misle druge zemlje. Možete da se bunite koliko hoćete, to je vaša stvar. Oduvek sam podržavao generale i znam da su Markač i Gotovina nevini, to je sada i dokazano odlukom suda. Hrvatska će ovaj dan slaviti. Da nije kriv i da je veliki čovek, Gotovina je potvrdio kada je sve prognane pozvao da se vrate ukoliko to žele.

Da li opravdavate ideju selektora Hrvatske Igora Štimca da generali izvedu prvi udarac na meču protiv Srbije u kvalifikacijama za SP?

– Štimčeva ideja je velika glupost. Znam da je i on veliki prijatelj sa generalima, ali za ovakav predlog je morao bolje da razmisli. Ne kažem da takav potez 22. marta ne bi bio dobar za Hrvatsku, ali ovo je sport, mora se misliti i na drugu stranu. Mislim da je on tim predlogom samo hteo da da svoj doprinos u euforiji koja je nastala oslobađajućom presudom.

Šta očekujete od tog meča, da li je on presudan u borbi za odlazak u Brazil?

– To je važan meč za obe reprezentacije, može učiniti stanje na tabeli jasnijim, ali ne mora biti presudan. Fudbal je to, svašta je moguće. Ako me pitate ko će proći na Svetsko prvenstvo, to ne znam. Srbija ima Mihajlovića, njemu je potrebno vreme sa mladim igračima, možda baš sad zablista. Daleko je mart.

Gde bi trebalo ta utakmica da se igra, pominju se brojni hrvatski gradovi?

– U Zagrebu, na Maksimiru. Mogu da se pominju i Split i drugi gradovi, ali najbolje je u Zagrebu, tu će biti najbolja fudbalska atmosfera. Na kraju krajeva, važna su i pravila FIFA i UEFA, a jedino Maksimir može da ispuni sve zahteve.

U prošlosti ste govorili da je sramota za Srbiju što Dragan Džajić nije u sportu i što se vodi sudski postupak protiv njega, kako gledate na pomilovanje predsednika i njegov povratak u Crvenu zvezdu?

– To je dobar refleks vašeg predsednika Tomislava Nikolića. Osetio je šta je pravda i kako se treba poneti prema jednoj fudbalskoj veličini kakva je Dragan Džajić. Njemu nije mesto po sudovima već u fudbalu, u Zvezdi. Ako bude imao snage, puno toga može da uradi. Zato ga čuvajte i verujte mu.

Poznato vam je da je Džajić u Zvezdu došao inicijativom prvog potpredsednika Vlade Srbije, da li sport toliko zavisi od politike?

– Sporta nema bez politike, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj. Situacija nam je takva, takve su činjenice i protiv njih ne možemo. Samo se nadam da će politika jednom doneti dobro sportu i fudbalu. U slučaju Dragana Džajića to je opravdano. Sada je dobio šansu i veliku podršku, pustite ga da radi, dajte mu vremena i prostora i vratiće opet Zvezdu gde joj je mesto. Jednom ju je popeo na krov sveta, zašto opet ne bi mogao da uradi nešto slično.

Saznanje našeg lista je da je Džajiću Zvezda samo usputna stanica, a da pretenduje na fotelju FSS?

– Neko može reći da on želi da bude i predsednik države, u to ne ulazim. Ali zar nije bolje da pustite čoveka da radi posao koji najbolje ume? Dajte mu vremena i prostora, uradiće veliku stvar. Nemojte da gledate u daleku budućnost – zaključuje Blažević.

Dokazaću da nisam mrtav

– Preuzeo sam NK Zagreb da ga održim u ligi, a da kao drugi prioritet pokušamo da uradimo nešto više. Moj lični cilj je da dokažem svima da nisam fudbalski mrtav, da stari Ćiro još ima šta da kaže u fudbalu. Neće biti lako sa konkurencijom, ali ne bih se vraćao da ne verujem u sebe i svoje momke – naglašava Miroslav Blažević.

Gledam samo fudbal

– Ne pratim druge sportove, ali znam da su veoma popularni u Srbiji, Hrvatskoj i regionu. Ne zanimaju me tenis i košarka, moja briga je fudbal i samo njega gledam. Ostalim nek se drugi bave – ističe Blažević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari