Gračanica: Radionice robotike za najmlađe svakog vikenda 1Foto: Screenshot/RTK2

U Gračanici se svakog vikenda organizuju Arduino radionice koje omogućuju da deca steknu nova znanja iz oblasti informacionih tehnologija, robotike i programiranja.

Prištinska organizacija Bonavet u saradnji sa organizacijom mlada Gračanica svakog vikenda organizuje Arduino radionice koje za cilj imaju sticanje novih znanja iz oblasti robotike, programiranja i informacionih tehnologija, prenosi RTK2.

“Glavni organizator je Bonavet u Prištini. Oni su organizatori ‘Kosovo Makers’ lige. Tako se zove takmičenje na kojima učestvuje organizacija Mlada aktivna Gračanica. Mi vodimo dva tima. Ovo nije prvi put da organizujemo ove radionice, već od marta učestvujemo na takmičenjima i svakog vikenda od 14h imamo radionice robotike a kasnije nedeljom imamo radionice Arduino. Cilj je da mladu decu uvedemo u svet programiranja i svet inovativnih tehnologija”, ističe Milan Stojanović, jedan od predavača koji su zaduženi za rad sa polaznicima radionice.

Milan Stojanović, diplomirani informatičar, navodi da za sada ova radionica broji oko dvadesetoro dece. Predavači dva tima svakog vikenda neumorno rade sa vrednom decom koja beleže zavidne rezultate na takmičenjima.

“Deca savršeno savladavaju prepreke koje su pred njima. Trećeg novembra smo u Prištini imali treći krug takmičenja u robotici na kojem smo super prošli”, kaže Stojanović.

Petar Božidarević i Teodora Krstić učestvuju u Arduino radionici i ističu da su zadovoljni radom radionice kao i postignutim rezlutatima na nedavno održanom takmičenju u Prištini.

“Ovo je jedno veoma dobro iskustvo zato što će nam ovo trebati u životu. Veoma je zanimljivo programirati embote i gledati kako se oni kreću”, navodi Božidarević.

“Već godinu dana učestvujem u radionicama. Bavimo se rasklapanjem i sklapanjem embota”, ističe Krstićeva i dodaje da je zahvaljujući sestri zavolela robotiku.

Predavači kao i polaznici radionice veruju da će na predstojećem takmičenju u Hrvatskoj ostvariti zapažene rezutate iz oblasti robotike i informacionih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari