Grad Niš podiže spomenik nenasilju: "Možda pre toga izgraditi obeležje za 'pale' institucije protiv nasilja" 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Skupština Grada Niša usvojila je predlog članova porodice studenta Medicinskog fakulteta Vuka Stoiljkovića (22), ubijenog pre osam godina, da u ovom gradu bude podignut spomenik nenasilju, inače jedinstven u Srbiji.

Sagovornici Danasa ocenjuju da je gradnja obeležja sa takvom porukom poželjna, ali da njoj treba da prethodi ozbiljna borba protiv nasilja, koje ovde nema, te bi prigodnije bilo podizanje „spomenika palim insitucijama“.

Spomenik nenasilju trebalo bi da bude postavljen u Parku Svetog Save, gde je Stoiljković ubijen, ali će Zavod za urbanizam odrediti lokaciju.

Grad Niš podiže spomenik nenasilju: "Možda pre toga izgraditi obeležje za 'pale' institucije protiv nasilja" 2
Park Sveti Sava: Foto Youtube/ JKP Mediana

Spomenik će finansirati Grad Niš, a biće posvećen svim nasilno stradalim mladim ljudima.

Porodica ubijenog studenta prvobitno je imala ideju da ovakvo obeležje bude posvećeno njemu, ali se složila da se ono odnosi na sve mlade ljude koji su nasilno izgubili život.

Porodica Stoiljković: Spomenik je opomena, ne ponovilo se

Stoiljković je 10. februara 2014. godine četiri puta uboden nožem, od kojih mu je jedan od uboda prerezao grlo, a njegov ubica, Dimitrije Stevanović, koji je tada imao 20 godina, pobegao je sa lica mesta.

Stevanović je osuđen na 12 i po godina zatvora, da bi kazna kasnije bila preinačena na 12 godina.

Nakon Vukovog ubistva bili su organizovani masovni građanski protesti protiv nasilja u gradu, kao i protiv odluke Višeg javnog tužilaštva da ovo krivično delo okvalifikuje kao ubistvo, a ne kao teško ubistvo, za koje je tada bila zaprećena kazna od deset do 40 godina.

“Posle Vukove sahrane, bilo je više protesta, na kojima je tražena čak i promena zakona, kako bi se učinioci ovakvih dela teže kaznili, ali na kraju je bilo onako kako je tužilac odlučio, a njegovu odluku i danas ne razumemo. Želeli bi smo da spomenik bude na mestu gde je Vuk nastradao, u blizini sata u parku Svetog Save, kako bi ga video svako ko ulazi i izlazi iz parka, ali neka bude bilo gde, samo da bude. Spomenik bi trebalo da bude jedna velika opomena i ne daj bože da se ikada u Nišu tako nešto opet desi”, rekao je Vukov deda, Dragan Jovanović.

Sociološkinja Natalija Jovanović: Mi smo postkonfliktno društvo iz kojeg mladi beže

Natalija Jovanović, dekanica niškog Filozofskog fakulteta, koja se kao sociološkinja bavi temom nasilja među mladima, ocenjuje za Danas da su opomene o društvenoj neprihvatljivosti nasilja uvek potrebne, kao što je potrebna i sistemska promocija klime nenasilja- od porodice, preko škole, do medija.

Grad Niš podiže spomenik nenasilju: "Možda pre toga izgraditi obeležje za 'pale' institucije protiv nasilja" 3
Natalija Jovanović: Foto Filozofski fakultet Niš

Umesto toga, Srbija je društvo u kojem vlada kriza morala, poremćen sistem vrednosti, promocija agresije i destrukcije, od rijaliti programa nadalje.

“Živimo u postkonflitnom društvu. Devedesete su obeležile ratovi, bombardovanja, raspad jedne velike države… Sve je to delovalo frustrirajuće na čitave generacije koje su odrastale u to vreme, u takvoj atmosferi, uz negativne junake, od Arkana pa redom. Ni posle 2000. nismo našli pravi smer, i dalje smo duboko podeljeno društvo, sa bar dve galaktički udaljene strane. Vlasti u Srbiji nisu učinile ni približno dovoljno da se stvore drugačiji uslovi za naš život i odrastanje novih generacija. Zbog toga mladi ljudi već decenijama, pa i danas, u kolonama napuštaju ovu zemlju”, kaže ona.

Naša sagovornica dodaje da je važno da vlasti shvate da je između ostalog izuzetno važno da sistemski zagovaraju i realizuju duh tolerancije, uvažavanja, dijaloga.

Oni koji obavljaju javne funkcije, za početak, ne bi smeli da promovišu agresiju, govor mržnje, vređanje kao “normalan” oblik ponašanja, što oni (ne)retko čine, kaže ona.

Glodur Niške inicijative: Šta očekivati kad su idoli Ceca, Kritijan Golubović i face iz „Zadruge“

Srđan Nonić, glavni i odgovorni urednik portala Niška inicijativa, građanski aktivista i civilni novinar, koji se kroz sport bavi mladim ljudima, ocenjuje da nasilje u Nišu i Srbiji ne opada, naprotiv.

Indoktrinaciji mladih da je “nasilje- ok” značajno doprinose i mediji, koji kao idole nameću Cecu, Kristijana Golubovića i raznotrazne face sa “Farme” ili iz ”Zadruge”, dodaje.

Grad Niš podiže spomenik nenasilju: "Možda pre toga izgraditi obeležje za 'pale' institucije protiv nasilja" 4
Srđan Nonić u Skupštini Foto: Danas

Umesto toga, za početak, potrebna je edukacija mladih, kroz školu, medije ili nevladin sektor, koji troši milione na projekte, ali prilično retko na one društveno korisne i sa konkretnim rezultatima po naš život.

“Možda bi bilo dobro da Niš i drugi gradovi, pre spomenika nenasilju podignu spomenike palim insitucijama, koje bi između ostalog sistemski trebalo da se bore protiv nasilja, a to ne čine. Recimo, spomenik palom tužilaštvu, pravosuđu, policiji, centrima za socijalni rad… Možda je vreme i da ustanovimo neke nove institucije i mehanizme, kao u zemljama koje su imale mnogo više uspeha u kulturi nenasilja nego mi”, kaže Nonić za Danas.

On podseća na “slučaj” Uroša Janjića, studenta koji je u junu 2019. u Nišu izboden nožem jer nije hteo da skine majicu sa antifašističkom porukom, kako su mu napadači naredili.

Nonić je bio jedan od inicijatora antifašističkih šetnji, organizovanih nakon napada, a na jednoj od njih je grupa mladića, među kojima je bio i okrivljeni koji mu je naredio da skine majicu, ispratila kolonu građana salutiranjem nacističkim pozdravom i skandiranjem Dimitriju Ljotiću i Milanu Nediću.

Ni posle tri godine, suđenje pred niškim Osnovnim sudom skoro da nije domaklo od početka, većina glavnih pretresa je odložena, a troje sudija je promenjeno.

Osnovno javno tužilaštvo je podiglo optužnicu samo protiv trojice napadača, dok su ostala trojica dobila status  “svedoka”.

Janjić, koji je tada hospitalizovan zbog probušene plućne maramice i unutrašnjeg krvarenja, napustio je Niš “zbog nedostatka slobode i pravde”.

Nedavno za naš list kazao da se nada da će već sledeće godine biti građanin Evropske unije, dodajući da ga je iz njegove zemlje, koju voli, oterala “glasna i nasilna manjina prostih, bahatih, neobrazovanih, pohlepnih i beskrupuloznih”.

Spomenik- do kraja godine

Većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da očekuje da spomenik nenasilju bude izgrađen do kraja ove godine. Kancelarija za lokalni razvoj će raspisati konkurs za idejno rešenje, a potom sledi konkurs za izbor izvođača.

“Znate koliko je taj događaj (ubistvo sudenta Vuka Stoiljkovića, prim. aut.) izazvao emocija kod građana. Grad je odlučio da podrži inicijativu porodice i da i ovom opomenom mladima ukažemo da moraju da sagledavaju posledice svojih dela, a posebno onih koji dovode do tragičnih posledica”, kaže ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari