Grad Niš u poslednjem trenutku promenio lokaciju za debatu građana o gradskoj kasi za sledeću godinu  1Foto: Vesna Torović

Javna rasprava o najvažnijem aktu grada Niša- gradskom budžetu, održana je danas, a da značajan broj građana nije znao lokaciju na kojoj se to dešava, pošto je promenjena neposredno pred početak.

Ovogodišnja javna rasprava razlikuje se od prethodnih i po tome što je njen sastavni deo “direktan prenos specijalne emisije” na lokalnoj televiziji u kojoj će “biti omogućeno uključenje građana i ostalih zainteresovanih subjekata” na ovu temu.

Gradska kuća umesto Oficirskog doma, pa televizijski nastup

Taman kada je izgledalo da bi ovakva rasprava o budžetu za 2022. godinu mogla da bude bolja od prethodnih- koje su predstavljale lošu imitaciju ovog važnog demokratskog mehanizma jer su se odvijale preko veb-sajta Grada Niša, na kojem su u jako kratkom roku davani predlozi i komentari, kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski je doveo u pitanje takvu šansu.

Nakon što je od 3. decembra na gradskom sajtu saopštavano da je javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu Grada Niša za 2022. godinu zakazana za danas u podne, u Oficirskom domu, dva i po sata pred njen početak kabinet gradonačelnice je obavestio medije da će se ona, ipak, održati u holu Gradske kuće.

Dva sata pred početak javne debate, informacija o izmenjenoj lokaciji objavljena je i na gradskom sajtu, uz obaveštenje da “svi zainteresovani građani mogu učestvovati sa svojim predlozima, primedbama i sugestijama”.

U zaključku Gradskog veća o utvrđivanju načina sprovođenja javne rasprave o budžetu za narednu godinu, objavljenog 3. decembra, navodi se, takođe, da će ona biti organizovana i kroz “aktivno učešće svih zainteresovanih građana, organizacija civilnog društva, medija i drugih subjekata putem uključenja u direktan prenos specijalne emisije” posvećene ovoj temi.

Dvočasovni “direktni prenos” zakazan je za večeras na privatnoj televiziji Belle Amie.

Iz kabineta gradonačelnice nije saopšteno ko će od zvaničnika i stručnjaka preko televizijskih ekrana razgovarati sa građanima o načinu trošenja njihovog novca u toku sledeće godine.

Opozicija i analitičari: Predizborna šarada i mimikrija zarad EU

„Ovo nije javna rasprava već njeno fingiranje. Imali smo nepuna četiri dana da se informišemo o nacrtu budžeta i pripremimo predloge, a iznenadna promocija lokacije je sumnjiva. I čemu služi taj direktni televizijski prenos? Da li će se u njega uključivati samo “odabrani”, a zaustavljati kritičari i opozicija? Predloženi iznos budžeta od 12 milijardi dinara je nerealan, budžet je spisak lepih želja, a javna rasprava je predizborna šarada“, kaže za Danas Jelena Milošević, čelnica Stranke slobode i pravde u Nišu, koja je učestvovala na skupu.

Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), kaže da će ova organizacija izvestiti resorno ministarstvo i međunarodnu zajednicu da u Nišu nije postojala javna rasprava o budžetu za sledeću godinu, već samo njegova javna prezentacija.

Prethodno će uputiti predlog Gradu da se javna rasprava organizuje u septembru, kako bi predlozi građana i stručne javnosti zaista mogli da budu razmatrani i eventualno usvojeni, kao i da budžet ubuduće ne bude veći od devet milijardi dinara, pošto prihodi Grada ne prelaze taj iznos.

„Pod pritiskom Evropske unije izmenjen je Zakon o lokalnoj samoupravi, kako bi se obezbedilo što veće učešće građana u donošenju odluka, pogotovu onih strateških, u koje spade budžet. Ali, vlast je od toga napravila igru i mimikriju. Pokušava da “pokaže” učešće građana, a pritom nema stvarne debate, a građani nemaju stvarnu mogućnost da predlažu, niti je realno da njihovi predlozi budu ozbiljno razmatrani a neki i prihvaćeni“, kaže za naš list direktor NKD, čiji je predstavnik učestvovao na skupu u Gradskoj kući .

Na javnoj raspravi o budžetu za sledeću godinu bilo je više desetina učesnika, među kojima i predstavnici stručne javnosti, SSP i Narodne stranke, kao i nevladinih organizacija.

Skupu je prisustvovao i veći broj gradskih funkcionera, predvođenih gradonačelnicom Sotirovski i predsednikom Skupštine grada Bobanom Džunićem.

 

Ćutanje kabineta gradonačelnice

Kabinet gradonačelnice Niša, do objavljivanja ovog teksta, nije odgovorio na pitanje Danasa zašto je neposredno pred javnu raspravu promenjena lokacija na kojoj je ona organizovana.

 

Jovanović: Nemoguće je da predlozi građana budu usvojeni

„Gradsko veće je bilo dužno da do 1. novembra Skupštini grada dostavi Nacrt odluke o budžetu sa sledeću godinu, a ono je to uradilo početkom decembra. Nemoguće je da se za samo par dana stručna javnost i građani informišu o budžetu i daju predloge, a pogotovu je nemoguće da ti predlozi budu usvojeni. Jer, javnu raspravu organizuje Gradsko veće koje je već donelo nacrt odluke, i ne može da uvaži predloge građana, a to ne radi ni Skupština grada, koja usvaja odluku o budžetu, jer to nije javna rasprava u organizaciji Skupštine“, kaže Mladen Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari