Grad Novi Pazar uzima kredit od 1,5 miliona evra, opozicija kritikuje odluku 1

Gradsko veće Novog Pazara uputilo je Skupštini na razmatranje odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 180 miliona dinara, odnosno, više od 1,5 miliona evra.

U odluci o uzimanju kredita navodi se da će po 90 miliona dinara biti utrošeno za investiciono održavanje gradskih saobraćajnica, odnosno, za vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Lokalna samouprava je za podizanje kredita u tom iznosu dobila “zeleno svetlo” Ministarstva finansija.

Ukupna dugovanja Novog Pazara na kraju avgusta, prema zvaničnim podacima, iznose oko 449,4 miliona dinara, odnosno oko 3,8 miliona evra, što je 13,8 odsto ostvarenih tekućih prihoda u 2021. godini.

Obaveze po ranije uzetim kreditima iznose 196,7 miliona dinara pa bi, prema mišljenju Ministarstva finansija, novim bankarskim zajmom, ukupan dug po tom osnovu iznosio 376,6 miliona dinara, odnosno, 11,5 odsto ostvarenih prihoda u prethodnoj godini.

Zakonom je zabranjeno da ukupno zaduženje za kapitalne rashode lokalne samouprave bude veće od 50 odsto od ostvarenih prihoda u godini ranije.

Skupština Novog Pazara sredinom juna dala je saglasnost Gradskoj upravi da podigne kredit od 296 miliona dinara, odnosno, oko 2,5 miliona evra, ali se od toga, prema saznanjima „Danasa“, odustalo.

U Odeljenju za finansije su nam rekli da je odlučeno da Gradu nije potreban kredit u tom iznosu, već da je zbog toga predloženo da se lokalna samouprava zaduži za 180 miliona dinara.

Tada je obrazloženo da će 165 miliona biti utrošeno na putnu infrastrukturu, a ostatak za unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže.

Odbornici opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja oštro su kritikovali prvu izmenu budžeta i uzimanje kredita, navodeći da se Gradska uprava zadužuje ne bi li finansirala predizbornu kampanju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari