Grad odgovoran za raspad Slavije 1Foto: Stanislav Milojkovic

Plato Dimitrija Tucovića na Slaviji počeo je da se raspada i pre nego što je svečano otvoren, iako je dobio dozvolu za probni rad, usled neodgovornosti gradske vlasti koja je trebalo da izvrši nadzor, ali i lošeg kvaliteta radova, što je krivica izvođača, zaključuju sagovornici Danasa.

Popucale ploče kojima je novi plato prekriven, rasveta koja je još uvek zamotana u zaštitne folije, grafiti na zidiću i nedovršen vidikovac za fontanu, slika su koja krasi trg Slavija već tri meseca, praktično od „završetka“ radova. Kada su veliki građevinski radovi na uređenju Slavije i okolnih ulica zvanično završeni, a saobraćajnice svečano puštene u rad, obećanja gradskih vlasti su bila da će se i ovaj plato uskoro urediti i privesti nameni. Nadzorni organi gradskih službi, prema dokumentaciji u koju je Danas imao uvid, izvršili su tehnički pregled svih saobraćajnica, ali i platoa Dimitrija Tucovića još u septembru 2017. godine, i izdali potvrdu za puštanje u probni rad od 6. decembra 2017. godine.

Tako je i novoprojektovani „Plato Dimitrija Tucovića“, koji predstavlja javni prostor između ulica Kralja Milana, kralja Milutina, Nemanjine i Trga Slavija, dobio potvrdu stručne komisije za tehnički pregled Gradskog zavoda za veštačenja, da „je objekat izveden u skladu sa građevinskom dozvolom, sa pripadajućom infrastrukturom“ i da „je radi utvrđivanja podobnosti objekta za upotrebu odobren probni rad“. U ovoj potvrdi navedeno je da se probni rad odobrava na period od šest meseci, odnosno do juna ove godine, a na pomenut zaključak svoje potpise stavilo je devet licenciranih stručnjaka. Predsednik komisije bio je Zdravko Delević, diplomirani inženjer građevinarstva, od koga smo zatražili objašnjenje kakvo je bilo stanje u trenutku pregleda, i kako je moguće da je komisija odobrila puštanje u probni rad. Delević nam je objasnio da on ne može da daje izjave, već da se obratimo direktoru Gradskog zavoda za veštačenje, ali je naglasio i da je plato izgledao zadovoljavajuće u trenutku kada su ga proveravali, te da su ploče „verovatno popucale tokom zime“. On je dodao i da „zato postoji probni period – da se otklone eventualni nedostaci“.

Komentar smo zatražili i od Vlade Sekulića, v. d. direktora Zavoda za veštačenja, međutim kada su čuli o kojoj se temi radi, u njegovom kabinetu su nam rekli da je na sastanku.

Iako probni period služi za otklanjanje nedostataka, izvođač mora da poseduje sve potvrde kvaliteta, licence i položi garancije, objašnjava za Danas Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, dodajući da i pored toga, investitor, u ovom slučaju gradski Sekretarijat za investicije, mora da vrši nadzor u svakom segmentu izvođenja radova.

Grad odgovoran za raspad Slavije 2
Foto: Stanislav Milojković

– Sve ovo se dešava zato što se kod nas poslovi izvođačima dodeljuju na nakaradan način, rade firme koje nisu registrovane za takav posao, angažuju kooperante, pitanje je kakav je kvalitet materijala koji koriste, da li imaju sve ateste… Onda kada se javi pucanje kao što je ovo, mora da odgovara i onaj ko je vodio nadzor, jer oni kontrolišu da li je kvalitet završenih radova ono što je traženo – naglašava Rodić.

Da je upravo nadzor najodgovorniji u ovakvim situacijama ističe Mihailo Maletin, profesor građevinarstva u penziji, koji ukazuje da onaj ko je investitor treba da vodi računa o svim segmentima projekta i da li su ispoštovani svi traženi standardi.

– Investitor je najodgovorniji – gazda kuću gradi. Ako gazda ne zna da naredi kako treba i ako ne kontroliše, onda investitor mora da stavi nadzor da nadgleda, da ruši ako ne valja, da naredi izvođaču da stane. Ključ je u investitoru, on mora da bude ozbiljan, da zapošljava najbolje stručnjake, kako bi znali šta da kontrolišu. E kod nas toga nema, ali to je problem organizacije cele države, tu smo slabi – zaključuje Maletin.

Bojan Kovačević, predsednik Akademije arhitekture Srbije, smatra da je čitav arhitektonski koncept ovog trga „u kompozicionom smislu katastrofalan“, otežava pristup raskrsnici Slavija iz pravca Nemanjine ulice, a uz sve to su radovi loše izvedeni.

– Čitav taj „rogalj“ na Slaviji je ordinarna glupost, napravljena je jedna kosa ravan koja je ništa drugo do tribina za divljenje fontani. I onda na sve to dolazi neverovatno traljavo izvođenje radova – koji, da se razumemo, nisu naivni pod tom kosinom, ali zato i postoje stručnjaci koji treba ozbiljno da pristupe poslu, naglašava Kovačević. On dodaje da je jedino što ga raduje u ovoj priči to što su gradske vlasti reagovale na kritike građana, i obećale da će sankcionisati izvođača. Kao i u slučaju lošeg spomenika Juriju Gagarinu, podseća Kovačević, konačno nema politizacije, već vlast prihvata odgovornost za propuste.

Prebacivanje odgovornosti između Grada i izvođača

Vlast zaista jeste obećala da će se ovaj problem rešiti, ali svoju odgovornost u tome ne vide. Kako je naveo gradski menadžer Goran Vesić – za sve je kriv izvođač, pa će on i snositi sve posledice – firma MBA „Ratko Mitrović“, koja je izvodila radove, moraće da ispravi nedostatke o svom trošku. Ako to ne urade, grad će aktivirati bankarsku garanciju i angažovati drugu firmu.

S druge strane, MBA „Ratko Mitrović“ prihvata da popravi ono što je loše urađeno, ali ne prihvata svoju odgovornost. Vlasnik firme Branko Miljković nije mogao da odgovori na naša pitanja, zbog „neodložnih privatnih obaveza“, međutim za druge medije je ranije tokom dana davao izjave. On je za Radio Slobodna Evropa naveo da će popravku novoizgrađenog platoa na Slaviji početi već iduće sedmice, iako „naša firma nije kriva za oštećenja i popucale ploče“… Miljković je rekao da je trenutno stanje platoa na Slaviji posledica grešaka podizvođača radova i lošeg projektantskog rešenja.

– Snosićemo kao firma sve posledice jer smo krivi što smo podlegli pritiscima projektanata koji su insistirali da jedini podizvođač, to jest izvođač radova na tom platou, mora da bude firma Relit d.o.o. Čačak. Žao mi je što je došlo do svega ovoga i žao mi je što gradski menadžer Goran Vesić i svi građani Beograda, koji su apsolutno u pravu, moraju da gledaju propust i greške koje je naša firma dozvolila da se dese sa pogrešnim podizvođačem i projektom, naveo je Branko Miljković.

Dnevni list Danas je u nekoliko navrata tokom radova na Slaviji pisao o desetinama nezadovoljnih radnika ovog preduzeća koji su zbog neisplaćenih zarada, doprinosa i neoverenih zdravstvenih knjižica bili prinuđeni nakratko da odlože alat i štrajkuju. Radnici su se tada žalili da „noćna mora“ u „Ratko Mitrović – Niskogradnji“ traje tri godine, te da su ljudi poslednjih meseci radili po 300 do 310 sati mesečno, a da su bili plaćeni za 170 sati, ni toliko. I novembar, kada su već nekoliko puta odlagani rokovi ponovo probijeni, radnici su dočekali neoverenih knjižica, čekajući da im poslodavac uplati zaradu za septembar i tri zaostale naknade za prevoz.

U to koliko ova kompanija poštuje zakone, a naročito koliko je ažurna u isplati svojih zaposlenih uverila se i inspekcija rada, koja je Danasu dostavila krajem oktobra izveštaj iz redovnog inspekcijskog nadzora od 12. oktobra u kom se ističe kako je MBA „Ratko Mitrović – Niskogradnja“ „povredila propise“ i to u nekoliko slučajeva.

Inspekcija rada je u ovom preduzeću i ranije bila na „zadatku“ – 11 puta samo tokom 2015. Te godine, kako nam je potvrdila inspekcija jesenas, podneta su i dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca. Zbog neisplaćivanja zarade protiv ove kompanije inspekcija je podnela i jednu prekršajnu prijavu u 2016. Šta se, međutim, desilo sa tim prijavama nije poznato.

Pred izbore obećavali svečano otvaranje

U jeku predizborne kampanje, odnosno sredinom februara ove godine, gradska vlast obećavala je svečano otvaranje ovog platoa, doduše tek na jesen, kada se završe dodatni radovi uređenja. Gradski arhitekta Milutin Folić je tom prilikom objasnio da će prostor koji natkriva izdignuta platforma poslužiti za različite sadržaje – turistički info centar, suvenirnica, javni toaleti i jedan prodajni objekat, nalik na kiosk. „Trenutno se radi na poboljšanju popločanja platoa, a kada ta faza bude završena, očekujemo u junu, te da će lokali biti otvoreni početkom jeseni, u septembru ili oktobru“, naveo je Folić tada. Ipak, umesto „poboljšanja popločavanja“, ploče su dodatno uništene svega par nedelja posle njegovih najava.

Bista Dimitrija Tucovića čeka završetak radova

Celokupan plato zamišljen je kao parkovski uređena površina, sa klupama i zelenilom, dok će pomenuti vidikovac krasiti bista Dimitrija Tucovića i javna česma a projekat je izradio Saobraćajni institut CIP. Slavija je za saobraćaj zatvorena 10. avgusta, a svi radovi konačno su završeni 16. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari