Osim sova koje su odavno stanarke najvećeg sremskog grada, ovih dana stotine raznih ptica iz Skandinavije i Sibira u velikim jatima doleću u Vojvodinu. Sremska Mitrovica im se našla na putu kao idealno mesto da prezime. Na putu migracije arktičkih ptica, koju su izazvale neočekivano niske temperature na severu Evrope, sremskomitrovački parkovi su postali idealno mesto za njih.

Šetači i pecaroši proteklih dana videli su više vrsta arktičkih ptica kao što su severne zebe, krstokljuni, batokljuni, kraljići, severne jurčinice, ali i dugorepe senice, detlići… Sve one dolaze ovde da prezime do povratka kući na proleće, kada ojuži.

Ovdašnji biolog koji se više od decenije bavi i ornitologijom Mihajlo Stankovićnavodi da je Mitrovica idealno mesto za ove ptice jer je spoljna temeperatura proteklih dana između minus deset i petnaest stepeni, dok je temperatura vode oko minus osam što ovim pticama odgovara.

– Kao posledica globalnog zagrevanja pojavile su se ove ptičje migracije koje nisu uobičajene. One se u decembru sele iz arktičkih predela na jug, u centralnu Evropu i na Balkan. Nekoliko godina unazad kada se na severu Evrope temperature spuštaju i do minus šezdeset stepeni, stotine ptica doleću u jatima ili pojedinačno u Sremsku Mitrovicu. Očekujemo do kraja januara dolazak još jata ptica, kako na reku Savu tako i u gradske parkove, priča Stankovići dodaje da su novi „stanari“ Mitrovice još od sredine novembra i stotinak kormorana koji su se doselili na Savu gde će ostati sve dok traju niske temperature, a to je najverovatnije do početka marta.

Mihajlo Stankovićprovodi ove dane u brojanju i fotografisanju ptica, kako za ličnu arhivu tako i za arhivu Fakulteta prirodnih nauka u Beogradu, čiji je saradnik. Prema njegovim rečima, očekuje se dolazak i rečnih galebova i gnjuraca koji, takođe, dolaze sa severa.

Pojava jata ovih ptica u Sremskoj Mitrovici nailazi na znatiželju građana, koji u šali kažu da grad sada podseća na mesto snimanja kultnog Hičkokovog filma „Ptice“, ali ih se ne plaše, ne beže od njih, nego ih često samo posmatraju i fotografišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari