Grad preuzima RTK do kraja nedelje? 1Foto: N1

Socijalni program u Radio-televiziji Kragujevac konačno je okončan. Uoči minulog vikenda rešenja o prestanku radnog odnosa potpisalo je 35 od ukupno 59 zaposlenih.

Većina je odlučila da uzme otpremnine od po 200 evra po godini radnog staža, 22,3 miliona dinara koje je Minsitarstvo rada poslalo u RTK za otpremnine, već je isplaćeno. Ovim su stvoreni su uslovi da grad preuzme RTK, i taj postupak bi, prema nezvaničnim informacijama, mogao da bude okončan do kraja tekuće sedmice.

Radnici RTK koji su napustili tu medijsku kuću krajem minule sedmice potpisivali su i sporazume o isplati zaostalih zarada. Zaposlenima se duguje po 12 zaostalih zarada, a u minulih godinu dana nisu im uplaćivani ni doprinosi za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje. Zaostale zarada svim radnicima RTK će, kako se očekuje, biti isplaćene krajem ovog ili početkom narednog meseca.

Od odlaska iz RTK odustalo je 14 zaposlenih koji su se svojevremeno, zajedno sa 35 svojih kolega koji su napustili preduzeće, izjasnili za socijalni program. Oni su se, pisanom izjavom, prošlog petka izjasnili i o promeni svoje odluke. Pretpostavlja se da su se predomislili nakon što je gradska uprava nedavno i zvanično potvrdila da želi da od države privremeno preuzme vlasnička prava nad RTK i da obezbedi da ta medijska kuća pnovo počne da emituje program.

Gradska uprava u Kragujevcu je krajem maja Vladi Srbije uputila zvaničan zahtev za peuzimanje RTK, koji im je odobrila tehnička vlada kojom predsedava Ivica Dačić. Konačnu odluku o promeni vlasnika RTK, odnosno o tome da tu medijsku kuću ponovo preuzima ovdašnja gradska uprava, doneće Skupština grada Kragujevca. Kompletna procedura trebalo bi da bude okončana do kraja nedelje.

 

Socijalni slučajevi

Većinu od 24 zaposlena koji su ostali u RTK čine novinari, tako da ima ljudi koji bi mogli ponovo da pokrenu emitovanje programa. Ali, ukoliko grad zaista želi da RTK ponovo bude ono što je nekada bio, onda će morati kadrovski i materijalno da ojača tu medijsku kuću, i to značajno, smatra dosadašnji poverenik UGS „Nezavisnost u RTK Goran Stanojević.

– Većina onih koji su uzeli otpremnine, učinili su to kako bi izmirili dugove prema državi, bankama i drugim poveriocima. Većina njih će, gotovo izvesno, kad izmire sve te dugove da postanu socijalni slučajevi. To je cena privatizacije RTK – ističe naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari