Grad veličine oraha „obrao“ voće u bojničkom kraju, uništena letina 1Foto: JuGmedia

Poljoprivrednici u desetak sela u opštini Bojnik pretrpeli su sinoć veliku štetu od gradonosnog oblaka, koji se stvorio niotkuda i iz koga je desetak minuta padao grad veličine oraha, a potom još pet minuta jaka kiša.

„Stvorio se niotkuda i zahvatio površinu široku dva i dugačku sedam kilometra“, priča za Jugmediu predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović, čiji zasadi višanja na površini od tri hektara su takođe stradali.

Nenadović kaže da je 50 posto roda višanja na drveću, druga polovina ispod, a neki se žale da im je letina uništena i do 60 posto.

„Oko 60 posto su uništeni zasadi višanja, malina i šljiva, zatim, povrća, kukruza i pšenice“, pričaju meštani iz nekoliko sela.

Najveću štetu prtrpela su meštani sela Crkvica, Rečica, Slavnik, Donje Konjuvce, Đace, Mrvež, a i sama varoš Bojnik je bila pogođena gradom.

„Bilo je lepo vreme i negde oko 20 sati stvorio se gradonosni oblak. Mislim da je došao iz Prokuplja“, priča vlasnik malinjaka iz Donjeg Konjuvca.

Šteta bi, dodaje, bila još veća da sa nekoliko lokacija nisu delovali protivgradni strelci, ali tim stanicama nije pokrivena cela opština.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.