U organizaciji opštine Veliko Gradište, 52 poljoprivredna proizvođača sa ove teritorije boravila su u poseti Internacionalnom sajmu poljoprivrede i poljoprivrednih mašina u Budimpešti – „Agro Mashexpo 2013“.

Posetioci ovog renomiranog sajma imali su prilike da se upoznaju sa novim proizvodima i dostignućima u stočarstvu, zaštiti bilja, hortikulturi, šumarstvu, zaštiti životne sredine, najsavremenijim poljoprivrednim mašinama i tehničkom opremom te standardima i načinom proizvodnje i distribucije poljoprivrednih proizvoda i dobiju potrebne informacije korisne za ekonomsku isplativost proizvodnje. Po proceni naših poljoprivrednika sajam je bio veoma uspešan i posećen, primećeno je da su izloženi primerci mehanizacije većinom namenjeni ratarima – vlasnicima velikih površina za obradu, dok naši proizvođači uglavnom zbog usitnjenih poseda nisu u prilici da koriste glomaznu mehanizaciju. Ipak, za svakog se našlo ponešto interesantno pa su posetioci u Srbiju poneli nova saznanja ali i kontakte.

Ovaj sajam nije bio prodajnog karaktera već isključivo izložbenog, tako da su zainteresovani mogli kupovinu ugovoriti na licu mesta, direktno s predstavnicima proizvođača, odnosno firmi koje su izlagale svoje proizvode. Za poljoprivredne proizvođače, u okviru trodnevnog boravka u Budimpešti, organizovano je i krstarenje Dunavom uz večernje razgledanje Budimpešte te turistički obilazak Sent Andreje, nekadašnja destinacija imigranata sa Balkana, te centar Srba u Mađarskoj. U programu je, radi proizvođača koji se bave stočarskom proizvodnjom, bio planiran i obilazak stočne farme u okolini Budimpešte ali je zbog lošeg vremena ova poseta otkazana.

Organizovanje ovakvih poseta od velikog je značaja za poljoprivrednike jer im se uz upoznavanje sa inovacijama na sajmu, tokom puta pruža i prilika da razmene korisna iskustva iz dosadašnje prakse, utiske sa sajma kao i planove za dalju proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari