Građani Čačka i ekološke organizacije najavili protest za čist vazduh 24. januara 1Foto: Organizatori protesta

Građani Čačka uz podršku ekoloških organizacija organizovaće 24. januara protest za čist vazduh pod nazivom „Dah na dar“, kako bi skrenuli pažnju na povećano zagađenje u ovom gradu, gde su kako navode PM2,5 čestice čak i u ranim jutarnjim satima i do 15 puta uvećane. Podsećaju da je dečji uhad – naša odgovornost.

Protest će biti organizovan ispred Opštine sa početkom u 14 časova, najavljuju u zajedničkom saopštenju ekološke organizacije Čuvari Kablara, SEOS, Suvoborska greda i dodaju da se istog dana i u Argentini organizuju protesti protiv velikih korporacija koje uništavaju čist vazduh, vodu, zemlju i život.

„Svedoci smo sve većeg zagađenja u našem gradu, naročito u prethodne tri godine. Takođe, broj obolele dece i odraslih od bolesti respiratornog sistema je primetno povećan. Situacija je alarmantna. Prošireno je dečje odeljenje i uglavnom se primaju deca do jedne godine starosti. Majke sede na stolicama dan i noć dok se ne oslobodi krevet”, naglašavaju ove ekološke organizacije u saopštenju.

Kako kažu, prateći merače zagađenosti vazduha može se primetiti da je najveća zagađenost u vrlo ranim jutarnjim časovima kada saobraćaja nema a nisu preterano aktivna ni privatna ložišta.

„U gradu Čačku broj stanovnika decenijama opada između 0,6% i 1,6% godišnje tako da ne možemo povezati porast stanovnika sa naglim porastom zagađenja. U periodu od nekoliko decenija unazad imamo smanjenje privatnih ložišta, veću izgradnju stambenih zgrada i uvođenje gasa što bi logično trebalo da dovede do smanjenja zagađenosti. U našem gradu se dešava nelogična, kontradiktorna situacija“, ukazuju u saopštenju.

Naglašavaju da su PM2,5 čestice nevidljive ubice iz vazduha, koje sadrže arsen, živu, kadmium, olovo, te da su za zdravlje organizma 100 odsto štetne. U pitanju su čestice koje su vidljive jedino mikroskopom i kao takve vrlo lako ulaze u krvotok.

„PM2.5 čestice su veličine 3 odsto prečnika ljudske dlake i upravo se zbog te veličine zadržavaju dugo u vazduhu i vrlo lako se mogu udahnuti, doći do pluća i ući u krvotok. U Čačku je prekoračenje preko 200mg/m3 i preko 80 dana velike zagađenosti. U pojedinim danima zimskog perioda tekuće i prošle godine je mereno i do 36 puta više u odnosu na dozvoljenu vrednost po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji“, navode ekološke organizacije.

Podsećaju da su kratkoročne posledice zagađenog vazduha suvi i hronični kašalj, astma i bronhitis, dok su dugoročne hronična astma, hronični bronhitis, alergija, šlog, srčani udar, rak i prevremena smrt.

„Najviše pogođena kategorija su upravo naša deca koja se još uvek razvijaju i koja su nažalost vrlo često pod raznoraznim terapijama. Setimo se da smo u vreme od pre manje od dve decenije i ranije odrastali van kuće, na Bedemu, Trgu, u Parku, veš se sušio napolju i nikada nije promenio boju i miris. Imali smo sreće da odrastamo u zdravom gradu – stvorimo tu sreću i našoj deci. Ne želimo da budemo bolesna nacija i redovni potrošači farmaceutskih kompanija“, poručuju organizatori protesta.

Dodaju da protest organizuju isključivo „pod pokroviteljstvom zdravog razuma, čiste svesti i savesti“.

„Pozivamo sve građane i apelujemo na sindikate prosvetnih i medicinskih radnika, policije, vatrogasaca, osnovnog suda itd. da nam se pridruže, jer svi udišemo iste otrovne materije i svima su nam ugroženi zdravlje i život. Protestom do ujedinjenja do zdravog pokoljenja“, poručuju u saopštenju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari