"Građani da ništa ne preduzimaju na svoju ruku": Sve je više migranata u Subotici 1Migranti u okolini Subotice, foto: Natalija Jakovljević

U Subotici se nalazi sve više migranata koji gotovo svakodnevno pokušavaju da pređu granicu sa Mađarskom. Najveći broj njih, međutim, najčešće bude vraćen u Srbiju pa je tako ovaj grad, na neki način, postao vakuum prostor – iz kojeg nema izlaza.

Prihvatni centar u Subotici je pun, a u njemu su pretežno smešteni muškarci koji, takođe, svaki dan pokušavaju ilegalno da pređu u susednu Mađarsku i da se na taj način domognu Evropske unije. Njihov cilj nije Mađarska, već druge države EU.

Zbog dela migranata i izbeglica koji ne žele da idu u centre, njihov broj se povećava u pograničnim naseljima, a razlog za to je blizina granice, što, sa druge strane, remeti mir meštana koji žive na ovim prostorima, a koji su zabrinuti zbog svoje bezbednosti i bezbednosti svoje dece.

Uprkos akcijama žandarmerije koje su sprovođene od jula, kada se dogodio oružani sukob između krijumčarskih grupa, gde je jedna osoba iz migrantske populacije izgubila život, građani još uvek nisu zadovoljni i smatraju da su reakcije nadležnih organa nedovoljne da bi se osećali sigurnim.

U ovim akcijama policije je u proteklom periodu uhapšen veliki broj migranata krijumčara koji najčešće borave u subotičkim šumama.

Sa druge strane, tu su i društvene mreže putem kojih se šire dezinformacije o migrantima, koje ostavljaju posledice, ne samo na ove ljude koji se nalaze u našem gradu, nego i na samo lokalno stanovništvo.

"Građani da ništa ne preduzimaju na svoju ruku": Sve je više migranata u Subotici 2
Bojan Šoralov, foto: Julijana Patarčić

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Bojan Šoralov, se tim povom obratio građanima i putem društvenih mreža za koje kaže da su na žalost pogodno tlo za brzo širenje dezinformacija i teorija zavere, a „koje plasiraju pojedine organizacije, pojedinci, verovatno u cilju da se građani sami organizuju, da uzmu zakon u svoje ruke – što je veoma opasno“.

Prema njegovim rečima, u proteklih nedelju dana žandarmerija je u više navrata hapsila veći broj krijumčara koji su predvodili grupe migranata u pokušaju da pređu mađarsku granicu i da uđu u Mađarsku.

„U toku svih aktivnosti koje žandarmerija sprovodi, više puta sam apelovao na Subotičane da ništa ne preduzimaju na svoju ruku. Razumem njihovu zabrinutost, ali postoje ozbiljne službe koje rade i čiji je to posao“, ističe Šoralov.

Dodaje da se osim krijumčara, sa jedne strane, hapse se svi migranti koji kod sebe nemaju dokumenta i prebacuju se u prihvatne centre.

„Hapšeni su i biće uhapšeni svi oni koji su dopremali opremu i na bilo koji način pomagali migrantima da pređu administrativnu granicu. Formiran brisani prostor između graničnog i šumskog pojasa daje dobre rezultate, ali i česte sukobe između policije i migranata“, upozorava.

"Građani da ništa ne preduzimaju na svoju ruku": Sve je više migranata u Subotici 3
Migranti u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Napominje da inspekcijske službe u više navrata kontrolišu razna prenoćišta na teritoriji grada, pa u slučaju bilo kakve nepravilnosti ta lica budu najstrožije kažnjena.

Ocenjuje da se Prihvatni centar u Subotici, zahvaljujući punom angažmanu Komesarijata za izbeglice i migracije, veoma uspešno prilagođava svakoj situaciji.

„Situacija ni malo nije laka, ne samo kod nas nego i u čitavoj Evropi, ali kroz zajednička delovanja, na nama je da održimo mir i da kontrolišemo situaciju“, poručio je Šoralov.

On je pozdravio i početak sprovođenja akcionog plana koji je dogovoren nakon trilateralnog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom koji je održan početkom oktobra u Budimpešti.

„Važan deo tog sastanka je i zaštita naše južne granice i sprečavanje migranata da koriste našu zemlju kao ulaznu zemlju i da ilegalno migriraju kroz Srbiju, što će predstavljati značajan korak za rešavanje migrantskih problema u Subotici“, smatra Šoralov.

On je potvrdio za Danas da je tokom jučerašnjeg dana pronađeno beživotno telo migranta na teritoriji Horgoša, u pograničnom delu, van naseljenog mesta, o čemu su pisali i pojedini mediji.

„Beživotno telo muškarca je taksi vozilom dovezeno u subotički Prihvatni centar i odatle je transportovano do bolnice. S obzirom da Horgoš pripada Severnobanatskom okrugu, ja sam se čuo sa kolegama koji su preuzeli slučaj“, navodi.

Pretpostavlja se da je do sukoba došlo unutar migrantskih grupa, ali još uvek ne postoje zvanični podaci o tom slučaju jer je istraga u toku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari