Građani i večeras bukom iskazivali nezadovoljstvo (VIDEO) 1Foto: Ne davimo Beograd Digni glas Bukom protiv diktature

Građani Srbije i večeras su se lupanjem u šerpe, pištaljkama i petardama pridružili akciji #DigniGlas #BukomProtivDiktature.

Akcija se održava četvrtu noć zaredom u 20.05 časova, nakon tradicionalnog aplauza kojim se izražava podrška medicinskim radnicima.

Informacije o akciji šire se snimcima putem društvenih mreža, na kojima građani prave buku zviždanjem, lupanjem u šerpe i puštanjem glasne muzike.

 

Građani su na taj način protestovali u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima.

U Beogradu je, sudeći po informacijama iz različitih delova grada, buka pravljena u gotovo svim delovima grada.

U opštini Novi Beograd akcija je protekla bučnije i duže nego prethodnih noći, građani su zviždali, lupali u šerpe, svirali čegrtaljke, bacali petarde i skandirali „Ua“ vladajućem režimu.

Građani Zemuna buku su pravili duže od pet minuta, lupanjem u šerpe, zviždanjem i duvanjem u trube.

Voždovac, pored zviždenja i lupanja u šerpe, buku pravio puštanjem glasne muzike.
Akciju su pokrenuli inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front.

Buka i večeras u modi: Zaječarci ponovo glasno protiv diktature

Žitelji više naselja u Zaječaru i večeras su iskazali nezadovoljstvo bukom.

Građani i večeras bukom iskazivali nezadovoljstvo (VIDEO) 2
Ulice Zaječara Foto: Glas Zaječara

Zaječarci su i večeras sa svojih balkona i prozora iskazali nezadovoljstvo bukom.

Užice: Podrška zdravstvenim radnicima i Vučiću, a potom buka protiv diktature

Večeras se u Užicu pomešali zvuci podrške zdravstvenim radnicima sa podrškom Aleksandru Vučiću, nakon čega je, četvrto veče zaredom, usledila buka protiv diktature u Srbiji. 

Najpre su se građani, u 20 časova, oglasili aplauzom podrške zdravstvenim radnicima, koja je na trentke postajala podrška vlasti i šefu države, koji su pojedini funkconeri SNS danas najavljivali. Osim apaluza i vatrometa, u centru grada čuo se i povik „Živeo Vučić“. 

Pet minuta kasnije, te zvuke je zamenila akcija „Bukom protiv diktature“, koja je bila mnogo glasnija, bar u centru grada. Užičani su se, takođe sa prozora i balkona, oglašavali pištaljkama, trubicama, udarali u šerpe, lonce i druge predmete, a iz pojednih delova grada čula se i muzika. N.K. 

 

Požega se budi!#BukomProtivDiktature#svakidandigniglas pic.twitter.com/o49ivod98l

— Inicijativa Za Požegu (@pozega_in) April 29, 2020

Buka u modi IV – i policija sa rotacijom

Građani Smedereva su i večeras u 20 časova aplauzom pozdravili zdravstvene radnike, a nekoliko minuta kasnije je počeo četvrti  po redu performans „Bukom protiv diktature“, prenosi Podunavlje.info.

Zvižduci, pištaljke, lupanje u metalne predmete i eksplozije petardi, trajali su više od pet minuta i bilo je, kako javljaju naši čitaoci, u pojedinim delovima grada glasnije nego prethodne večeri.

Građani i večeras bukom iskazivali nezadovoljstvo (VIDEO) 3
foto – Podunavlje.info

Prvi put za četiri izdanja građanskog protesta „Digni glas: Bukom protiv diktature“, tokom kolektivnog performansa, na smederevskim ulicama je viđeno policijsko vozilo sa rotacijom, ali nije jasno da li u cilju podrške u izražavanju građanskog nezadovoljstva, ili je nešto drugo u pitanju.  Podunavlje.info

Prošireni protesti Šapčana protiv diktature

Večeras je Šabac odjekivao od bučnog protesta protiv dikature Aleksandra Vučića. Prtehodnih večeri najglasniji su bili stanovnici najvećih naselja Benska Bara i Trkalište, a to se proširilo i na manje ulice.

Građani i večeras bukom iskazivali nezadovoljstvo (VIDEO) 4
Foto: Facebook

Primera radi jedna od najmanjih, Ulica Patrijarha Pavla, gde su samo privatne kuće čula se lupa i zviždanje uz pesmu „Bagra“ .

U većim i zgradama organizovani su grupni protesti, na krovu ili na terasama, često sa instrumentima i pojačalima. Pored lupanja u šerpe i lonce, zviždanja, čuli su se i pucnjevi, petarde pa i „topovski udari“. Nešto kasnije, u pola devet, podrška SNS nije bila primetna, barem u centralnim delovima grada. D.E.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari