Građani niškog naselja Delijski Vis ponovo blokirali saobraćaj na putu Niš- Niška Banja- traže asfalt i kanalizaciju 1Foto: učesnik protesta

Više od stotinu građana Delijskog Visa blokirali su večeras saobraćaj na putu Niš- Niška Banja, u znak protesta zbog obustavljanja već započetog asfaltiranja ulica u njihovom naselju.

Žitelji ovog niškog naselja blokirali su na sat vremena okretnicu kod „Stop šopa“.

Oni su do sada organizovali 15- tak protesta zbog toga što, kako su upozoravali, delovima Delijskog Visa nekoliko decenija nedostaje asfalt, atmosferska kanalizacija i vodovod, a da neki od njih pešače dva kilometra do najbliže apoteke ili bolje snabdevene prodavnice.

Posebno su naglašavali da im je ugrožena bezbednost jer su im posle svake veće kiše poplavljene ulice, kuće, podrumi i dvorišta.

Građani niškog naselja Delijski Vis ponovo blokirali saobraćaj na putu Niš- Niška Banja- traže asfalt i kanalizaciju 2
Foto: učesnik protesta

Jedan od organizatora protesta Dejan Veličković kazao je da je još 5. februara podneo zahtev gradonačelnici Dragani Sotirovski da primi njihovu delegaciju ili dođe na protest, kako bi im saopštila koji su rokovi za asfaltiranje i kakvi su planovi Grada sa ovim naseljem.

Ona nije odgovorila, a juče su povučene građevinske mašine navodno zbog nerešenih imovinskih odnosa u nekoliko slučajeva.

Veličković je podsetio da je sa gradonačelnicom postignut dogovor da se ulice asfaltiraju prema postojećem stanju, da bi se posao obavio brže, a da građani samo daju saglasnost na to, kako Grad ne bi mogao da bude tužen.

Kazao da su građani Delijskog Visa prikupili saglasnost više od 90 odsto komšija, a da je ostalo još nekoliko njih koje nisu uspeli da nađu, uglavnom zato što su otišli iz naselja, u druga mesta ili inostranstvo.

„A onda su nam iz Gradske uprave za imovinu kazali da postoje i vlasnici pojedinih parcela koje su upisane i na delovima ulica, i da to mora da se reši. Pa, ako već živimo u zlatno doba, kako to tvrdi vlast, zar Grad ne može da isplati odštetu tim ljudima, pa da nam se konačno napravi asfalt, koji čekamo decenijama?“, rekao je Veličković.

Okupljeni su najavili da će i sledeće subote blokirati saobraćaj na okretnici kod Stop šopa, a da im je u planu protestno okupljanje ispred Gradske kuće, u kojoj je kabinet gradonačelnice.

Asfaltiranje ulica u ovom naselju počelo je u novembru prošle godine, kada je Sotirovski obećala da će biti završeno „što je moguće ranije“, ali je prekidano već „sa prvom kišom“, a prošlog meseca i potpuno obustavljeno.

Nakon protestnog okupljanja 27. januara i medijskog izveštavanja o njemu, mašine su se ponovo vratile u naselje, u Ulicu Feliksa Kanica i Ulicu Jovanke Bončić, ali su radovi juče obustavljeni.

Zar je Momirović važniji od ljudskih života?

„Naši građani čije su kuće bile poplavljene posle malo veće kiše zvali su gradonačelnicu onog dana kada je u Nišu boravio ministar Tomislav Momirović. Ona im je odgovorila da sada ne mogu time da se bave jer ’imaju oni i drugih obaveza‘. Pa da li je Momirović preči od ljudskih života- ne daj bože da se neko udavi ili povredi? I zašto to nisu rešavali sutra ili prekosutra, ako baš nisu mogli toga dana? Očigledno je da ih građani ne zanimaju“, kaže Veličković za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari