Građani oba entiteta BiH dolaze u Beograd na vakcinaciju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

U poslednjih nekoliko dana veliki broj građana Bosne i Hercegovine vakcinisan je protiv kovida-19 u Srbiji.

Prema nezvaničnim procenama, iz Republike Srpske u Srbiji se vakcinisalo oko 19 hiljada građana, kako onih koji imaju dvojno državljanstvo, tako i oni koji imaju samo pasoš BiH.

Poslednjih dana intenziviran je i dolazak građana Federacije BiH u Beograd na vakcinisanje, nakon što su vlasti Srbije pozvale sve iz BiH da dođu i prime vakcinu bez ikakve najave i bez uslova o mestu prebivališta i državljanstvu.

Građanima koji su se za vakcinaciju u Srbiji prijavili preko portala eUprave, poslednjih dana masovnije su stizali pozivi, sa tačnim terminima, za vakcinisanje Astrazenekom na Beogradskom sajmu.

Zeničanin Nedžad C. (33) je izjavio sarajevskim medijima da se pre mesec dana prijavio za vakcinaciju u Srbiji „iz čiste radoznalosti“. Naveo je da je pre par dana dobio mejl i odmah otišao u Beograd da se vakciniše i da je na Beogradskom sajmu primetio veliki broj građana iz BiH koji su bez najave došli da se vakcinišu.

„Upravo stigla iz Beograda. Vakcinisani sestra, njen sin i ja. Druga vakcina 16. juna. Nemam reči da pohvalim organizaciju“, napisala je na Tviter profilu Zdenka Pregelj iz Sarajeva koja je zahvalila Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću.“Hvala i Beogradu, koji je omogućio da se i mi iz Sarajeva, koji nismo Srbi, možemo vakcinisati“, navela je Pregelj.

Na komentare ispod njenog posta da je sve to deo propagande Srbije i da će sve „doći na naplatu“, Pregelj je odgovorila da je bitno vakcinisati se i da je odlučila da to uradi u Beogradu, kada već BiH nije obezbedila vakcine za svoje stanovništvo.

U Srbiji se vakciniše i veliki broj privrednika iz BiH, a nedavno su se u Loznici vakcinisali zaposleni u Ustavnom sudu BiH, kao i članovi njihovih porodica.

Na Beogradskom sajmu je fotografisan i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji tvrdi da se nije vakcinisao, pa sarajevski mediji postavljaju pitanje šta je tamo radio ako nije primio vakcinu.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik potvrdio je da je u Beogradu primio vakcinu.

Sarajevski mediji postavili su pitanje – zašto je Srbija odjednom, bez ikakvih uslova, odlučila vakcinisati sve državljane BiH. Portal Klix navodi da Srbija ima određene količine Astrazenekine Kovišild vakcine, koju je ranije i donirala BiH (20.000 doza) kojima ističe rok 29. marta.

„S obzirom na to da je Srbija već vakcinisala značajan deo svoje populacije i da je interes očito već usporio, kako bi se iskoristile kupljene vakcine, otvorena su vrata za sve. Srbija sada igra ulogu velikog brata kod kojeg dolaze i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije“, ocenio je sarajevski portal koji navodi da je vakcinacija na Beogradskom sajmu dobro organizovana.

Portal objavljuje i upustva za građane BiH, kako bi, kako navodi, bez problema prošli predviđenu proceduru.

Bez obzira što na društvenim mrežama postoje mnogobrojni komentari da je potez Srbije da gradjanima BiH, bez obzira iz kojeg entiteta dolaze, omogući vakcinisanje ocenjen kao „Vučićev populistički i neiskren čin“, sve više ljudi iz BiH koristi mogućnost da dodje u Beograd i primi vakcinu.

Posebno u situaciji kada se svakim danom u celoj BiH povećava broj novozaraženih i preminulih, a zdravstveni sistemi u oba entiteta su u kolapsu.

BiH je deseta zemlja u svetu po broju preminulih od posledica korona virusa na 100 hiljada stanovnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari