Građani Petrovaradina uputili otvoreno pismo gradonačelniku Milošu Vučeviću 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Kao stanovnici stambene zone Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, zahtevamo da budemo pregovarači o svim budućim javnim dešavanjima koja prete da ugroze naš svakodnevni život.

Mi, stanovnici Podgrađa želimo da budemo aktivni subjekti, a ne objekti ili kulise ispred kojih se odvijaju nečiji projekti – navodi se u otvorenom pismu gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, koje su mu uputili stanovnici Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde je u okviru dočeka nove godine organizovano više muzičkih i umetničkih događaja.

U pismu, koje se proširilo društvenim mrežama, objašnjeno je da je nezadovoljstvo kulminiralo u novogodišnjoj noći, 31. decembra na 1. januar, kada stanovnici Podgrađa „nisu imali miran san jer je ta stambena zona sa minimum 1000 žitelja pretvorena u muzički binu sa tri stejdža ispred Vojne bolnice i spavaćih soba“.

Oni zahtevaju „nesmetani pristup osnovnim komunalnim potrebama, uključujući pre svega javni prevoz“, i naglašavaju „problem bezbednosti, od javne rasvete, do javne higijene“, uz podsećanje da se „čišćenje ulica Podgrađa odvija jedino pre i nakon EXIT-a i Festivala uličnih svirača“.

– Buka spada u zagađenje životne sredine, pa vam se kao osobi na čelu Grada obraćamo da biste nas ubuduće zaštitili od nasrtaja na san. I ne samo to – poručuju nezadovoljni građani.

U pismu se navodi da su „u Donjem gradu ponosni na titulu evropske prestonice kulture“, ali i da su „uznemireni načinom na koji se sprovodi“, upozoravajući da buka, koja je zabeležena tokom ta dva dana, „ne odražava kulturu i sprovođenje evropskih normi“.

Takođe, naglasili su da su „tokom dve turbo večeri bili i fizički ugroženi“, jer su bili presretani od strane nepoznatih lica koja su ih, kako navode, pitala „gde stanuju, gde idu i da li imaju piće sa sobom“, uz zamračeno ulično osvetljenje i „Varadinski most koji je bio preprečen kablovima“.

Stanovnici Podgrađa upozorili su i na saobraćajne probleme budući da je saobraćaj preko Varadinskog mosta ukinut tri dana uoči nove godine i preusmeren na Žeželjev i Most Slobode, zbog čega su stanovnici Majura i Podgrađa koji nemaju auto, „bili primorani da idu peške preko mosta“.

– Donji grad Petrovaradinske tvrđave, barokna baština iz 18. veka je jedinstvena celina sa Gornjim gradom, a to što je živa stambena celina uvrštava ga u samo nekoliko takvih tvrđava u Evropi. Stoga ne pristajemo da budemo u getu kao što se događalo od 30. decembra 2021. do 2. januara 2022. kada je barikadama bio onemogućen i pristup vozilima hitne pomoći – objašnjeno je u pismu.

Oni su upitali gradonačelnika Vučevića da objasni „po kojim zakonskim propisima se stambena zona Podgrađa Petrovaradinske tvrđave preko noći pretvorila u „zabranjeni grad“ u kome njegovi stanovnici postaju muzejski eksponati“, i izrazili nadu da će titulu evropske prestonice kulture „odbraniti u skladu sa potrebama građana, ne ugrožavajući njihove svakodnevne potrebe, aktivnosti i miran san“.

– Početak nas je obeshrabrio, jer smo se našli u getu bez prava kretanja ulicama u kojima su naši domovi. Osim toga, ogromna buka i fizički devastira ovu arhitektonsku baštinu – barokne zgrade u Podgrađu – poručeno je u pismu.

Pismo potpisuju Mihal Ramač, Bojana Karavidić, Vladimir Karavidić, Borivoj Erdeljan, Zvjezdana Tomašević Josifov, Lada Marinković, Dušan Marinković, Jana Marinković, Vesna Miranov, Katarina Dajč, Zora Dajč, Gordana Strajin, Ljubica Vujović, Zafir Havzi, Nada Rankov, Marija Magdalena Idei Trifunović, SašaTrifunović, Jasna Matić, Zorica Javorac, Svetozar Javorac, Jelena Stijaković, Stevica Bosak, Nevena Kapor, Željko Diklić, Ružica Krajnović, Nevena Kapor i Željko Diklić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari