Građani se okupili ispred pekare u Borči u znak solidarnosti 1Foto: A. Popović

Akcijom „Burek solidarnosti“ građani, aktivisti i političari ukazali su podršku vlasniku pekare Roma u Borči čiji je vlasnik Mon Đuraj zbog albanske nacionalnosti, bio žrtva napada i protesta desničara i nacionalista u prethodnim danima. 

Oko pekare Roma od jutros su okupljeni brojni građani među kojima i Dobrica Veselinović i članovi inicijative Ne davimo Beograd, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava, pokreta Marks 21, političari Balša Božović, Maja Videnović, Gordana Čomić ispred Demokratske stranke, Marinika Tepić i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde, Aris Movsesijan i Marko Živković iz Nove stranke, aktivisti pokreta „1 od 5 miliona“ kao i komšije i sugrađani koji u ovoj pekari kupuju svakoga dana.

Na ovaj način građani žele da se usprotive međunacionalnoj mržnji i podrže komšiju Đuraja, nakon što su mu upućivane pretnje preko društvenih mreža a ispred njegove pekare održan skup desničara sa ciljem da se zastraši i ometa rad njegove pekare.

Đuraj se na meti nacionalista našao nakon što se na društvenim mrežama delila fotografija na kojoj jedan od njegovih radnika i rođak pokazuje simbol albanskog dvoglavog orla.

On se od ovog gesta ogradio ističući da on samo želi mirno da živi i radi u zemlji čiji je građanin te da ne zastupa nijednu političku opciju a radnik je dao otkaz.

Uporedo sa akcijom „Burek solidarnosti“, prekoputa pekare u Borči okupila se grupa nacionalista oko Sime Radovanovića, koji mirno stoje i za sada se ne mešaju u skup. Policije u uniformama nema ali su zato prisutni pripadnici službi bezbednosti u civilu.

Đuraj je svim okupljenim građanima delio besplatno pecivo i naglasio da će uvek pomagati onima koji su gladni, kao što je i ranije učestvovao u humanitarnim akcijama.

Većina komšija rado je govorila o plemenitim gestovima ovog pekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari