Građani sprečili još jedno iseljenje iz Ustaničke 1

Prinudni iseljenje Dragane Škrkić, raseljene sa Kosova, iz Ustaničke 244g, sprečili su danas okupljeni građani, komšije, aktivisti Združene akcije Krov nad glavom i Kolektivne odbrane stanara. Ovo je treće u nizu najavljenih iseljenja koje sprovodi Komesarijat za izbeglice, koje traje do 10. avgusta.

Izbegla i raseljena lica koja su 2008. bespravno ušla u stanove, jer nisu imali drugi smeštaj, iseljavaju se iz zgrade u Ustaničkoj da bi na njihovo mesto Komesarijat uselio izbeglice koje su na konkursu dobile smeštaj u tim garsonjerama.

Iako se lica iseljavaju, njima alternativni smeštaj nije obezbeđen.

U razgovoru, koji se prekjuče odvio između Komesarijata i izbeglih i raseljenih lica koje su predvodili aktivisti Združene akcije, predstavnik Komesarijata Petar Anđić obećao je da će se naći pojedinačna rešenja i da će buduća iseljenja biti pro forme.

Međutim, Ivan Zlatić iz Krova nad glavom kaže da je okupljenih tridesetak ljudi, koji su došli da spreče iseljenje, ipak imalo problema sa policijom.

– Nije bilo jednostavno kao što nam je gospodin Petar Anđić prekjuče u Komesarijatu obećao. Mi smo tada dobili uveravanja da će se u buduće ova izvršenja raditi samo pro forme, zato što su u zakonskoj obavezi da izađu na izvršenje. Međutim policija je insistirala da se sklonimo, bilo je i dosta agresivnog ponašanja od strane policijskog inspektora, koji nas je u utorak uhapsio – ističe Zlatić, ali dodaje da se ipak nije završilo incidentom nalik na utorak.

Oni su revoltirani policijskom akcijom od utorka, sutradan posetili Komesarijat, i dobili uverenja da će se ići ka rešenjima.

On objašnjava da su zahvaljujući pritisku medija uspeli da privuku pažnju nadležnih.

– Petar Anđić nam je dao parče papira i rekao „upišite mi ovde vaše zahteve i brojeve telefon, prijatno“. Rešili smo da ostanemo tamo dok nas ne prime, pa su oni jedno po jedni iseljeneno i raseljeno lice koje je sam nama krenuli, počeli da primaju. Pošto smo ceo postupak prenosili uživo na Fejsbuku, televizija N1 je to videla, i pojavila se u Komesarijatu, pa su stoga nadležni bili primorani da se i nama obrate. Tada su nam i saopštili da će da se traži rešenje za svaki pojedinačni slučaj i da niko neće na silu biti iseljen – ističe Zlatić i dodaje da jučerašnje iseljenje ipak nije bilo „pro forme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.