Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature (VIDEO) 1Foto: Ne davimo Beograd Digni glas Bukom protiv diktature (Arhiva)

Građani više gradova u Srbiji, nakon aplauza podrške medicinskim radnicima, ponovo su, treće veče za redom, podržali akciju „Digni glas: Bukom protiv diktature“ na koju je pozvala inicijativa „Ne davimo Beograd“ i Građanski front.

Stanovnici novobeogradskih blokova, Čukaričke padine, Vračara, Savskog venca i drugih delova Beograda večeras su se lupanjem u šerpe, pištaljkama i petardama pridružili akciji #DigniGlas#BukomProtivDiktature.

U blokovima su se, pored lupanja u šerpe, mogle čuti i pogrdne reči na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na Čukaričkoj padini su stanovnici lupali u šerpe i oluke. zviždalo se pištaljkama i puštale pesme „Bagra“, „Sistem te laže“ i „Živeti slobodno“.

Na Kanarevom brdu u akciji „Bukom protiv diktature“ učestvovalo je desetak građana koji su lupali u šerpe i bacali petarde. Na Vračaru su građani lupali u šerpe, zviždali pištaljkama i puštali pesmu Partibrejkersa „Hipnotisana gomila“.

Zvucima navijačkih truba, lupanjem u posuđe i ponekom petardom oglasili su se i stanovnici Savskog venca u kvartu duž ulica Kneza Miloša, Višegradske, Sarajevske, Durmitorske, Savske, Resavske.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane da pet minuta posle aplauza podrške medicinskim radnicima, lupanjem u šerpe sa balkona i prozora pokažu da odbijaju da budu „podanici u diktaturi“. Akcija je nazvana „Svaki dan digni glas, bukom protiv diktature – 20:05“.

I Zrenjanin udara u šerpe

Ne samo što od osam časova uveče u Zrenjaninu građani više od mesec dana aplauzom hrabre zdravstvene radnike, već se i šerpama i pištaljkama od nedelje, 26. aprila poručuje vlasti da je dosta sa zatvaranjem građana. U ulicama sa pojedinačnim objektima stanovanja šerpovanja ima manje ali u stambenim zgradama i naseljima čuju se udaraljke iz devedesetih.

-Izvukli smo pištaljke iz devedesetih a šerpe su novije. Pravili smo buku, ali malo komšija učestvuje u tome. Prvi koraci su nespretni i teški. Valjda će vremenom biti drugačije – kaže Nataša Vujin, prosvetni radnik iz Zrenjanina.

Staru pištaljku izvadila je i profesorka psihologije Milica Velimirović , koja kaže da se uključila od prvog dana u proteste.

-Najprirodnije je da izađem na terasu i protestvujem. Skoro je to postao refleks kada nešto nije u redu, posle devedesetih koje nikako da nas ostave na miru – kaže Milica.

Na bojkotu od 20,05 redovan je politikolog Miroslava Samardžić sa suprugom Sofijom. Buka protiv diktature poziv je koji se ne odbija, smatra Samardžić. Učestvuju i aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma. U protestima su i poznati Fantomi, koji su društvenim mrežama proteklih dana pozivali sugrađane na akciju.

-Negde je više buke, negde je manje. Ne da se Zrenjanin. Videćemo kako vreme odmiče da li ljudi shvataju značaj kašike i šerpe – kaže Miljan Čičić.

Milan Pernat, supruga Sonja i troje dece ativni su ispred svoje kuće sa bukom, kažu da su jedini u ulici ali da ih to ne zabrinjava. Pozivaju Zrenjanince da izađu na ulicu, prozor ili terasu i naprave buku. Da se čuje.

Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature (VIDEO) 2
Foto: Z. Nikolić

U Kraljevu „Buka“ treći dan za redom!

I večeras ,  treći dan za redom , u centralnon delu Kraljeva   u 20,05 odjeknula je buka kojom su se građani  , čini se u većem broju nego predhodih večeri, priključili akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Ovaj performans je ,pre tri dana, pokrenulo udruženje „Ne davimo Beograd“ sa ciljem da se ukaže kako   građani Srbije  odbijaju, kako navode, da budu podanici u diktaturi u koju ih aktuelna vlast uvlači.

https://twitter.com/srdjanpesic/status/1255199834295992320

Užičani protestovali sa balkona i prozora 

I večeras, treće večeri akcije „Bukom protiv diktature“, građani Užica su se oglasili višeminutnom bukom sa svojih terasa i prozora, javlja naš izveštač iz Užica.

U 20,05 časova, u znak protesta protiv vlasti, uzvikivali su „Uaaaa“, oglašavali se zvucima pištaljki, udarima u šerpe, lonce i druge predmete, bacali petarde, a sa nekih prozora čula se glasna rok muzika.  

Primer Užičanina koji je sinoć, sa prozora zgrade u centru grada, preko puta salona Simpo, privukao veliku pažnju kada je priredio pravi mali koncert angažovanih pesama i osmislio muzičku naraciju o društvenim i političkim prilikama u zemlji, puštajući pesme „Bandiera Rossa“,  „Bella Ciao“, Balaševićeve „Dno dna“ i „Živeti slobodno“, „Hoću da znam“ Partibrejkersa“, „Bagra“ Jovane Popović…večeras su usvojili drugi Užičani i puštali sličnu muziku.

Večerašnje oglašavanje bilo je glasnije od aplauza podrške zdravstvenim radnicima koje je, takođe sa balkona i terasa, prethodilo pet minuta ranije.

Zaječarci i večeras bukom iskazivali nezadovoljstvo

Buka je u večeras bila još glasnija: pištaljkama, zvižducima, udarcima u šerpe Zaječarci i večeras pokazali nezadovoljstvo, prenosi Glas Zaječara.

Građani Srbije nastavljaju podršku akciji Bukom protiv diktature (VIDEO) 3
Foto: Glas Zaječara

Buka je ove večeri bila još glasnija no prethodne dve, a sve je veći broj naselja u kojima se čuje.

Nezadovoljstvo se iskazuje na različite načine: zvižducima, udarcima u šerpu, pištaljkama – svako na sebi svojstven način daje doprinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari