Građani uz transparent „Istina je naša pobeda“ odali počast ubijenom novinaru Slavku Ćuruviji (FOTO/VIDEO) 1Foto: Marko Čonjagić/Danas

Oko sto građana okupilo se večeras ispred restorana Kolarac u Knez Mihajlovoj ulici, odakle su krenuli u šetnju do Svetogorske ulice u znak sećanja na ubijenog novinara Slavka Ćuruviju.

Okupljeni građani stigli su u Svetogorsku ulicu gde su položili venac i zapalili sveće na mestu na kom je 11. aprila 1999. godine na Vaskrs, novinar Slavko Ćuruvija ubijen.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kazao je da će se nastojati da se svaka pretnja ili napad istraže i da počinioci budu sankcionisani, dok je Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije kazao da je smrt Slavka Ćuruvije prelomni trenutak u našem novinarstvu.

„Ukoliko ono ne bude rešena po pravdi, nećemo mnogo očekivati od istrage i pravde za Milana Pantića, Dade Vujasinoćić. Koliko će nam tek nade nedostajati za 17 ubijenih i nestalih kolega na KiM, Srba, Albanaca i stranaca“, govori Rakočević.

Ispred kolone, jedan policijski automobil i saobraćajni policajac na motoru regulisali su saobraćaj dok je masa porlazila kroz Makedonaku ulicu.

Na samom početku, pre šetnje, razvijen je transparent „Istina je naša pobeda“.

Pristustvo na skupu ranije su najavile i međunarodne organizacije koje su u poseti Beogradu, a to su ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara(EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Reporteri bez granica (RSF), The Daphne Caruana Galizia Fondacija i SafeJournalists mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari