Sagovornici Danasa: Ćuruviju je ubila zarobljena država, posao Ane Brnabić nije da prebrojava šta piše na kojoj naslovnoj strani 1foto EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

U Beogradu je danas održana šetnja u znak sećanja na ubijenog novinara Slavka Ćuruviju, a sagovornici Danasa smatraju da je situacija za novinare u Srbiji i danas jako teška.

Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever kaže za Danas da je situacija na medijskoj sceni izuzetno teška.

„Ponekad mislim da niste ni svesni toga. Ili ste se možda navikli, što nije dobro. Slavko Ćuruvija je prozivan, tekstovi su pisani protiv njega. Nažalost, završilo se tako kako se završilo“, navodi Sever, dodajući da je bitno prijaviti svaku pretnju.

Govoreći o donošenju pravosnažne presude, na koju se čeka skoro deceniju i po, Sever je rekla da pre svega krenemo od njegove porodice koja treba da nađe mir.

„Neće ga nikada naći, ali bar da zna da je taj proces završen. Pritom, ne spominjemo prave nalogodavce, već govorimo o počiniocima. Poruka drugim novinarima i novinarkama o tome da nema kazne za ubistvo novinara izuzetno je opasano“, zaključuje ona.

Predsednica EFJ – a osvrnula se i na targetiranje novinara od strane nosioca vlasti, na prvom mestu, premijerke Ane Brnabić.

„Svi vi koje ona proziva radite profesionalno svoj posao. Vaš posao je preispitivanje poteza vlasti i predsednika Vučića. Njen posao nije da vodi statistiku i prebrojava šta piše na kojoj naslovnoj strani“, kaže Maja Sever.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u izjavi za danas navodi da je Ćuruviju ubila zarobljena država.

„Sa kratkom pauzom posle 5. oktobra, mi sve vreme imamo zarobljenu državu. Dokle god ne dobijemo Vladu koja će se ponašati u skladu sa javnim interesom mi nećemo imati epiloge ni u ovakvim slučajevima. Prošlo je 24 godine, i to samo simbolički pokazuje u kakvom društvu živimo“, kaže Lutovac, dodavši da bi donošenje pravosnažne presude u slučaju ubistva Ćuruvije moglo da bude indikator da se stvari pomeraju, ali da se ništa neće pomeriti dok se ne promeni suština u društvu.

„Od toga da imamo vladavinu prava, slobodne medije na koje se neće vršiti pritisak. U uređenim demokratskim državama slobodni mediji su stub zajednice“, zaključuje predsednik DS – a.

Podsećamo, novinar Slavko Ćuruvija ubijen je na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine, a danas je u sećanje na njega u Beogradu održan skup.

Skupu su prisustvovale i međunarodne organizacije koje su u poseti Beogradu, a to su ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara(EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Reporteri bez granica (RSF), The Daphne Caruana Galizia Fondacija i SafeJournalists mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari