Građani zadovoljni radom javnih beležnika 1Foto: Pixabay/Leandro Aguilar

Građani su zadovoljni radom javnih beležnika i u anketi, čiji su rezultati navedeni u „Izveštaju o praćenju stanja u pravosuđu za 2022. godinu“, dobili su najveću ocenu – pet, izjavio je danas programski menadžer Centra za evropske politike – CEP Dušan Protić.

Protić je izjavio FoNetu da taj izveštaj obuhvata sedam oblasti – pravna pomoć, pristup podacima i transparentnost sudova i tužilaštava, pristup sudovima, pravdi u krivici, pravosudnim uslugama, sudska efikasnost, etika u sudstvu – i da je, kao i prethodne dve godine, najbolje ocenjena oblast koja se odnosi na pravosudne usluge.

Činjenica je da je povoljna subjektvina slika kada je reč o javnim beležnicima, naveo je Protić.

On je napomenuo da istraživanjem koje je sprovedeno nije bila pokrivena njihova značajna funkcija, a to je postupanje u ostavinama.

Protić je rekao da je, kada su u pitanju javni izvršitelji, „percepcija građana negativna“ i dodao da su građani, koji su izvršni dužnici, samim tim nezadovoljni njihovim radom.

Kada je reč o pravnom uređenju i praksi, tu ne možemo da beležimo neke bitne greške. Uvek ima prostora za poboljšanje pravnog okvira i prakse, ali ne može se reći da to zaslužuje veliku kritiku, rekao je on.

Protić je naveo da su u 2022. godini ispitanici dali veću ocenu za kvalitet sudskog odlučivanja, nego prethodnih godina.

Najslabije su ocene kada je reč o krivičnim sankcijama, postupanju u krivičnom postupku i zaštiti prava oštećenih. Taj standard i ove godine beleži blagi pad, što je trend koji zabrinjava, rekao je on.

Protić je kazao da je ocenjeno da se ne posvećuje dovoljna pažnja ni na pravnom planu, ni u praksi, kada je u pitanju zaštiti prava oštećenih u krivičnom postupku.

„Izveštaj o praćenju stanja u pravosuđu za 2022. godinu“ je proizvod rada 12 organizacija civilnog društva i strukovnih udruženja i nastao je pod okriljem projekta „Otvorena vrata pravosuđa“, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji.

Izveštaj sadrži ocene i nalaze važećeg pravnog okvira, postojećih organizacionih i institucionalnih rešenja i stvarnih prilika u kojim se ostvaruje zaštita prava građana u postupku pred sudom, kao i ostvarivanje drugih prava i interesa građana u okviru pravosudnog sistema, uključujući pravosudne usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari