Građanska inicijativa “Ne damo Livadicu!”: Ignorisanje građana 1

Pre mesec dana, Građanska inicijativa “Ne damo Livadicu!” iz Novog Sada podnela je inicijativu za sazivanje zbora građana u MZ „Žitni trg“, zbog neslaganja građana da se na na uglu ulica Kisačke i Jovana Subotića, na mestu javnog parka, izgradi višespratni stambeno-poslovni objekat.

Iako je po Statutu MZ „Žitni trg“ Savet mesne zajednice u obavezi da u roku od 30 dana na građansku incijativu sazove zbor građana, Savet mesne zajednice svoje komšije nije udostojio ni odgovora. Ćutanje MZ shvatamo kao potvrdu partijske uzurpacije institucije mesne zajednice koje su normativno otvorene za građanske incijative i neposredno odlučivanje građana o lokalnim pitanjima, kao najniži, mesni oblici lokalne samouprave, saopšteno je iz ove Građanske inicjative.

Podmeću nam igru borbe za vlast, a zapravo skrivaju činjenicu da je lokalna samouprava zatvorena za građansko učešće i saradnju, ističu u ovoj građanskoj inicijativi.

Kada predstavnici vlasti i javnih institucija diskvalifikuju građanske incijative kao politički instruirane i bliske opozicionim strankama, jasno je da je ulog taj da se izbriše čitavo polje odlučivanja, da se oduzme legitimitet udruženim građanima koji se samoorganizuju radi odbrane i zastupanja svojih zajedničkih interesa.

Na delu je, dakle, politizacija uprave (partokratija), odsustvo političke volje za uključivanje građana, niski kapaciteti i nezainteresovanost za saradnju i percepcija građanskog učešća kao pretnje vlasti, zaključuje se u saopštenju.

Građani ovog dela Novog Sada su poručili da neće odustati o svojih zahteva odnosno gradnju višespartnice na metu javnog parka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari