Građanska Vojvodina: Napadače na kafe "Crni ovan" optužiti za izazivanje nacionalne mržnje 1Foto: N1

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je danas od vlasti da trojicu privedenih napadača na novosadski klub „Crni ovan“ optuži za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a ne za „nasilničko ponašanje“ – za šta ih je osumnjičila policija.

“ ‘Nasilničko ponašanje’ je apsolutno neadekvatna kvalifikacija za ovaj napad na klub koji je u poslednjih godinu i po dana četiri pita bio na meti fašističkog iživljavanja“, navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Oni ocenjuju da je potpuno jasno da je to sinoć bio napad neofašista, jer su imali obeležja kukastog krsta, zastave američke konfederacije i fašističke zajednice „Zentropa“.

„Potpuno je jasno da je motiv napada na ‘Crni ovan’ činjenica da je reč o klubu u kojem se okupljaju antifašisti, i u kojem se održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije“, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari