dinko gruhonjić foto medija centarFoto: Medija centar

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorila je danas da je „aktuelni režim u Srbiji apsolutno odgovaran za pretnje smrću“, koje već nedeljama dobija programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić.

„Nekažnjivost nasilja i nasilnika, ali i poruke mržnje koje iznose vladajući političari, nedvosmisleno ukazuju da je vlast u Srbiji inspirator i saučesnik hajke koja se nedeljama vodi protiv Dinka Gruhonjića, a koja sve ozbiljnije ugrožava njegovu fizičku bezbednost, kao i bezbednost njegove porodice“, navodi se u saopštenju tih organizacija.

Građanska Vojvodina ističe da je „na delu najopasniji udruženi zločinački poduhvat režima, kleronacionalističke elite, režimskih medija i njihovih operativaca na društvenim mrežama, protiv onih koje su markirali kao protivnike“.

„Njihova meta danas je Dinko Gruhonjić, ali i svi oni koji nisu spremni da se potčine dominirajućoj ideologiji zla“, ističe se u saopštenju.

Građanska Vojvodina podseća da se najnovija pretnja desila juče u Novom Sadu, na Limanu, na ulici, kada je nepoznati muškarac Gruhnjiću „pretio fizičkim nasiljem i šovinistički ga vređao“.

Prema navodima Koalicije, građani Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije moraju biti svesni da se društvo opasno približilo „liniji koja nas deli od divljaštva“.

„Političke aktere, a posebno one koji se verbalno zalažu za demokratske vrednosti i predstavljaju opozicijom, takođe upozoravamo da odobravanjem ove hajke, ili njenim ignorisanjem, svesrdno doprinose gušenju građanskih sloboda i varvarizaciji društva. Zato pozivamo građane da dobro razmisle da li su zaista spremni da prihvate normalizaciju nasilja“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari