Građanski pokret Bravo pita gradonačelnika Novog Sada gde su obećani besplatni udžbenici 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Građanski pokret Bravo postavio je danas pitanje gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću gde su obećani besplatni udžbenici za učenike novosadskih škola.

Oni su u saopštenju za javnost podsetili da je gradonačelnik prošle godine, kada je zatraženo da Novi Sad plati udžbenike za sve osnovce, najavio da će se o tome razmišljati u budžetu za 2024. godinu.

“Ispostavilo se da od toga neće biti ništa. Novosađani će, prema tome, i ove godine morati da daju desetine hiljada dinara za ‘besplatno obrazovanje’”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da će novca biti, umesto za udžbenike, za subvencije javnim preduzećima i plaćanje sudskih troškova koje je Novi Sad izgubio, iako su oni posledica “nesposobnih gradskih pravnika i koruptivnih rukovodilaca javnih preduzeća”.

Pozvali su gradonačelnika da javno objasni zašto roditelji moraju da plaćaju udžbenike “zbog nesposobne vlasti”.

Dodali su da ima “sasvim dovoljno vremena” do nove školske godine kako bi Grad doneo potrebne odluke i rebalansom budžeta preraspodelio novac na način da se i novosadski osnovci pridruže vršnjacima iz Beograda i još nekih drugih gradova, u kojima se ostvaruje pravo na besplatne udžbenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari