Članovi Građanskog preokreta oslobođeni pred sudom 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Članovi Upravnog odbora Građanskog preokreta, akademski slikar dr Rastko Stefanović i sociolog Ivan Živkov pravosnažno su oslobođeni u postupku pred Prekršajnim sudom u Zrenjaninu za učešće na protestu 2021. u svom gradu.

Prema prijavili policije da su tokom jedne od blokada puteva u Srbiji krajem 2021. godine prekršili Zakon o bezbednosti saobraćaja, oni su dokazali da optužbe ne stoje.

Kako se navodi u obrazloženju obe presude, policija je nezakonito fotografisala i utvrđivala identitete učesnika protestnog okupljanja 4. decembra 2021. godine na magistralnom putu Zrenjanin – Beograd, kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong.

Reč je o protestu koji je održan u više gradova Srbije, pa i Zrenjaninu, a pokrenuo ga je Pokret Kreni-promeni sa zahtevom da se povuku Zakon o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Kako su naveli u Građanskom preokretu, policija nije ulagala žalbe na presude.

Oni su u svom saopštenju nakon oslobađajućih presuda, pozvali policiju da ubuduće postupa po zakonu, uvažavajući ustavna prava građana, a ne po volji izvršne vlasti i političko-kriminalnih krugova.

„Očekujemo da se i ostali postupci, koji se vode protiv učesnika protestnih okupljanja pred sudovima širom Srbije, završe na jedini pravedan način ,oslobađajućim presudama“, navodi s eu saopštenju Građanskog preokreta.

Za razliku od Stefanovića i Živkova, Miljana Vukovića zrenjaninskog glumca i člana Glavnog odbora Građanskog preokreta Prekršajni sud u Zrenjaninu kaznio je novčanom kaznom od 5.000 dinara zbog učešća u blokadama ulica.

Glumac je zahtevao da mu sud novčanu kaznu, zbog prekršaja koji ne priznaje, zameni zatvorskom kaznom.

On je u novembru prošle godine izjavio da je za kažnjavanje saznao od svog poslodavca, jer mu rešenje nikad nije uručeno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari