Građanski savet: Umesto adekvatne stručne podrške, deca bila izložena dodatnoj traumatizaciji 1foto Aleksandar Roknić Danas

Građanski Savet za vanredne i krizne situacije obratio se javnosti povodom gostovanja oca ubijene devojčice, odnosno njegovih navoda o postupanju Dr Ranke Radulović, koja je decu iz Ribnikara nakon tragedija lečila muzikoterapijom, puštajući im narodnu muziku i „povezujući ih sa duhovima i dušama svojih nastradalih drugara“.

Saopštenje Građanskog Saveta za vanredne i krizne situacije prenosimo u celosti:

Duboko smo uznemireni i dodatno potresni izjavom Slobodana Negića, oca tragično nastradale učenice Sofije Negić, koju je dao u emisiji Utisak nedelje koja je emitovana 21. maja 2023. na televiziji Nova S, a koja se odnosi na postupanje psihijatrice Ranke Radulović u radu sa učenicima OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Opis događaja i sprovedenih postupka uznemirio je i potresao čitavu javnost Srbije zbog mogućnosti da su deca i roditelji koji su najviše pogođeni ovom nezamislivom tragedijom umesto adekvatne stručne podrške bili izloženi dodatnoj traumatizaciji usled etički i stručno problematičnih postupaka. U ime učenika i roditelja OOŠ „Vladislav Ribnikar“ koji su bili uključeni u ovaj postupak, u ime svih stručnjaka koji su angažovani na pružanju podrške učenicima, roditeljima i zaposlenima u školi Vladislav Ribnikar i u ime javnosti, zahtevamo:

1. Hitno sprovođenje postupka od strane nadležnih institucija (institucije u kojoj je zaposlena dr Ranka Radulović i Ministarstva zdravlja) kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti i činjenice koje su dovele do ovog incidenta.

2. Blagovremeno obaveštavanje javnosti o nalazima ovog postupka od strane nadležnih institucija kao i o merama koje će biti sprovedene ukoliko je došlo do kršenja etičkih i stručnih principa.

3. Da predsednik Etičkog odbora Lekarske komore Srbije, prema odredbi iz člana 87. stav 3. hitno sazove sednicu Etičkog odbora, odnosno da u slučaju svoje sprečenosti ili odsustva ovlasti člana Odbora koji će to učiniti, zbog objave dr Ranke Radulović nakon emitovanja emisije Utisak nedelje kojom je povredila članove 4, 5, 7, 10, 18, 19, 20, 21, 22, 45, 54. i 81. Kodeksa medicinske etike LKS koji je pravno obavezujući za sve članove LKS.

4. Hitno sankcionisanje svih odgovornih lica čije je pustupanje ili nepostupanje dovelo do ovog događaja (uprava i stručne službe škole, Klinički centar Srbije, Ministarstvo zdravlja).

5. Modifikovanje načina na koji se obezbeđuje stručna podrška OOŠ „Vladislav Ribnikar“ kako bi se obezbedila adekvatna i blagovremena podrška u prevazilaženju krize koja je nastala kao rezultat tragičnog događaja i kako bi se smanjio rizik da učenici, roditelji i zaposleni u ovoj školi budu dodatno traumatizovani.

Građanski Savet za vanredne i krizne situacije neformalna grupa, sastavljena od nekoliko desetina stručnjaka iz različitih oblasti (pravo, psihologije, psihijatrija, sociologija…), profesora, intelektualaca, umetnika i aktivista, osnovana nakon tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari