Građevinski radnici tokom rekonstrukcije srušili deo zida kragujevačke Gradske tržnice

Ostavite komentar


  1. I ovo su odobrili strucnjaci Zavoda za zastitu spomenika kulture. Bravo za strucnjake,.usli ste u anale.

  2. Nisu ga radnici srusili, nego se zid sam urusio jer nema temelj. Izvodjac radova vraca objekat u prvobitno stanje. Naravno, ispitati odgovornost, ali izgleda da je nema

    1. Misliš li možda da ne možeš potkopati objekat bez da si ga obezbedio. A posebno što moraš imati svest da može doći do ovoga. Džaba fakultet, tu mozak ne radi.

    2. Dragi arhitekto, ako zaista jeste iz te struke, onda vam je poznato.da takve objekte rade specijalizovane firme, a ne stručnjaci za sengrup. Ili mislite da se Venecija pukom srećom nije urušila „sama od sebe“?

  3. U tom gradu je odavno zacarila gomila podguznih stranackih muva nekog harmonikasa, narocito u kulturi. Zivim u Holandiji, i za ovakvo urusavanje objekta sledi niz otkaza i gubitka licence, u Britaniji cak i zatvor. Ne postoji integracija novih podzemnh objekata pored spomenika kulture. Osim kod sumanutih glava. U Utrechtu je jedan direktor muzeja dobio otkaz jer je hteo da integrise mini bar za posetioce u objekat od 120 godina. Politicari- to su uglavnom oni sa kojima niko nije hteo da se druzi u odeljenju.

  4. Sramota za celu Srbiju kako se neozbiljno rade projekti. Projekat je radila JP Urbanizam Kragujevac koja je urbanistička a ne projektantska kuća i zato oni snose najveću odgopvronost, jer izvodjač kaže da je radio prema projektu ! Ostavka Gradskog urbaniste Nenkovića koji se ne oglašava a koji se saglasio da se ovaj Urbanistički projekat radi a nije dao predlog da se pijaca izmesti. Ostavka Većnika za kulturu Bjeletića koji kaže da ovo nije ništa i da je uobičajeno. Ostavka direktora Urbanizma Dunčića koji je overio ovaj projekat koji je doveo do ove situacije. Odgovornost ako hoćemo u Evropu pa sve ostalo !

    1. A ostavka dugogodišnjeg direktora regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i njihovog upravnog odbora…?! Ma ne, oni su samo dali saglasnost da se pravi garaža pored spomenika kulture, i mrzelo ih je da vrše nadzor jer imaju preča posla jureći dnevnice po Šumadiji i Pomoravlju.

  5. Objektu Tržnica u Kragujevcu je nestručnim postupanjem i neadekvatnin nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika u Kragujevcu naneta nemerljiva šteta, jer on više neće imati originalan izgled. Za konzervatorsko – restauratorske radove na ovakvim objektima, baš zbog načina na koji se gradilo u to vreme, angažuju se građevinske firme sa posebnim licencama za takve radove. Izvođači radova na objektu Tržnice nemaju takve licence ni reference. Ovo je velika šteta i neko bi trebalo za ovo ozbiljno.da odgovara.

    1. Tatjana, šteta je naneta sa Odlukom da se podzmena garaža pravi u ulici od 3m širine i uz sam objekat pod zaštitom . U Kragujevcu je glavni utbanista arhitekta koji nikada nije uradio nijedan plan, al nije ni on mučenik kriv već Nikolić bira samo neznalice oko sebe. Tako će da radi i kum Dašić jer kako bi inače namestili da se negde nešto nacrta ili da se rade radovi za provizije kao ovaj izmišljen posao oko rekonstrukcije, koji nije ni trebao da se radi. Firmu nije birao Zavod nego Uprava za investicije i oni treba da odgovaraju, jer su morali da uzmu iskusnu firmu za zaštićene objekte kao recimo Sloga Doo !

      1. Ne mogu da kažem da je krivica lokalne vlasti isključiva u ovom slučaju. To su ljudi koji su na svoja mesta zaseli iz politike, većina njih nema ni adekvatno opšte obrazovanje, a kamoli stručnost i svest o značaju jednog ovakvog poduhvata. Ne mogu da kažem ni da je prethodna vlast Stevanovića imala bolji odnos prema nasleđu. Krivica je do stručnjaka koji su morali da na svaki način zaustave neadekvatne radove na objektu, bilo da se odnose na sam objekat, bilo na parterno uređenje, ili pravljenje garaža. Posao kojo zaštitari rade je među najhumanijim zanimanjima i mora mu se biti posvećen. Ovo je velika sramota pre svega za njih, dozvolili su nepovratnu štetu na nasleđu, a krajnje smešno zvuči objašnjenje da će vratiti objekat „u prvobitno stanje“ .

  6. Dragi arhitekto, ako zaista jeste iz te struke, onda Vam je poznato da takve objekte rade specijalizovane firme, a ne stručnjaci za sengrup. Ili mislite da se Venecija pukom srećom nije urušila „sama od sebe“?

  7. Srećom ovo niko ne čita.a Zavod za zaštitu spomenika je ianče načinio niz propusta. Prvo su trebali da napišu uslove za arhitektonski konkurs ali konkurs nije ni sproveden. Pravna služba Zavoda čini dalje niz niz propusta. Daju saglasnost na Urbanistički projekat koji nije uradjen preko konursa. U Zavodu rade pravnici amateri kadar Radomria Nikolića ili su namerno činili propuste za Verka bivšeg zavisi ko ih je zaposlio. Pravnici Zavoda nose najveću odgovornost i treba da budu najureni sa posla !

  8. Plašim se da ne bude uništena sa po meni namernim potkopavanjem i da u dogledno vreme nikne neka višespratnica jer svi znamo o kakvoj se lokaciji radi i svi vidimo kako propadaju i ostali objekti od velikog kulturnog i istorijskog značaja poput Sokolane i celog kompleksa Milošev venac vodotoranj među najstarijim u Srbiji Zvezda 1 Zvezda 2 i mnogi drugi.I svi dobro znamo da gradska vlast ima mogućnosti da sve to prekine ali neće i to nama običnim i normalnim građanima iz inata

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.