Gradonačelnik demantuje da je u Čačku vazduh zagađen 1Foto: TW/b Jelena M. Kandić

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je funkcioner Srpske napredne stranke, izjavio je danas da nisu tačni navodi opozicionih stranaka Dveri i Narodne stranke da je vazduh u Čačku veoma zagađen i da ugrožava zdravlje građana, ocenjujući da su takve izjave „paušalne“ i „da ih plasiraju nestručni pojedinci“.

To je bio njegov odgovor na otvoreno pismo predsednika Gradske organizacije Dveri u Čačku Dragana Ćendića, koje mu je uputio je u utorak i u kom je od njega zahtevao da nadležne gradske institucije sprovedu analizu kvaliteta vazduha i odgovore da li on sadrži čestice koje je medicinska nauka svrstala u red opasnih po zdravlje ljudi i u kojim količinama.

Takođe, i Gradski odbor Narodne stranke saopštio je ranije da gradska vlast pod hitno mora nešto da preduzme za podizanje kvaliteta vazduha u Čačku, kao što su sprovođenje svih ispitivanja propisanih Zakonom o zaštiti vazduha, češće merenje na više lokacija u gradu.

Todorović je u saopštenju za javnost istakao da se na glavnoj stranici ekološkog portala grada Čačka nalazi link na kome se mogu pratiti podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), koja vrši svakodnevni monitoring kvaliteta vazduha i da „jednostavnom pretragom svako može proveriti i utvrditi da je kvalitet vazduha u Čačku dobar ili odličan i danas kao i svih prethodnih dana“.

„Za razliku od zvaničnih podataka, neretko se pojavljuju senzacionalistički naslovi i podaci, sa namerom dezavuisanja javnosti i širenja straha kod naših sugradjana“, naveo je Todorović.

Todorović je istakao da je „kao dokaz odgovornog odnosa prema građanima“, Čačak u prethodnim godinama izgradio četiri toplane na gas sa kojima je ugašen značajan broj kotlarnica na mazut i lož-ulje i da je u planu izgradnja još gasnih kotlarnica čime će biti ugašene sve postojeće kotlarnice na ugalj i mazut u užem i širem centru grada.

Todorović je dodao da na kvalitet vazduha, posebno u zimskim mesecima, negativno utiče veliki broj individualnih ložišta.

On je dodao da je mnogo je urađeno na izmeštanju saobraćaja iz centralne gradske zone, ali da ne treba zaboraviti da Čačak ima 35.000 registrovanih motornih vozila i da se tim pitanjem treba ozbiljno baviti u budućnosti.

On je dodao da će zbog istinitog informisanja građana svi zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine o trenutnom stanju kvaliteta vazduha u Čačku i Srbiji biti svakodnevno emitovani na velikom ekranu Doma kulture u centru grada.

„Na taj način građani će moći da se uvere o rezultatima merenja i preciznoj oceni kvaliteta vazduha“, naveo je u saopštenju gradonačelnik Milun Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari