Gradonačelnik Glogovca, Veselji i Seljim Krasnići pozvani pred Sud za zločine OVK 1Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

Gradonačelnik Glogovca i jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramiz Ladrovci objavio je danas da će se 19. decembra pojaviti u svojstvu svedoka pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu.

Kako je preneo portal Kossev, Ladrovci je na svom statusu na Fejsbuku naveo da osim onoga što piše u pozivu, nema drugih informacija ili saznanja u vezi svedočenja u Hagu.

Prethodno je lider Demokratske partije Kosova (DPK) i bivši predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio da će 4. decembra biti saslušan pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu.

Veselji je novinarima u Prištini potvrdio da je primio poziv tog suda za saslušanje.

„Kako sam i obećao, čim primim poziv, objaviću ga javnosti. Moja generacija je, kao i mnoge druge generacije, doživela snažno ugnjetavanje našeg naroda. Nismo se složili sa tom situacijom i ponosan sam što sam se odazvao pozivu zemlje za slobodu nacije“, rekao je Veselji.

Kosovski mediji preneli su da je i bivši pripadnik OVK Seljim Krasnići iz Prizrena dobio poziv od Specijalnog suda u Hagu, a on je tu vest potvrdio na društvenoj mreži Fejsbuk.

„Radi transparentnosti i zato što nemam šta da krijem, obaveštavam vas da sam upravo razgovorao sa istražiteljima Specijalizovanih veća! Usmeno su me pozvali u Hag, ali lično sam tražio da svaka radnja bude službena i pravna“, napisao je Krasnići.

Krasnići je i dodao da je „ponosan što je od početka bio aktivan deo OVK“ kao i da je „rat OVK bio ispravan rat i oslobodilački“.

Specijalno tužilaštvo u Hagu je do sada pozvalo na razgovor više od 100 osoba, uključujući neke od bivših visokih oficira OVK, koji su bili deo kosovske političke scene posle rata.

Specijalni sud za zločine OVK i Specijalno tužilaštvo u Hagu formirani su 2015. godine na osnovu zakona koji je usvojen u Skupštini Kosova i nadležni su za krivična dela naznačena u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija, koji je 2011. postao zvaničan dokument Saveta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari