Gradonačelnik Kragujevca Dašić organizovao prijem za zamenika ambasadora SAD Džona Ginkla 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru prve radne posete Kragujevcu novoimenovani zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džon Ginkl susreo se sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem.

Na prijemu, kojem su prisustvovali Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu i Filip Bikmen šef odeljenja za javnu diplomatiju, bilo je reči o dosadašnjim partnerskim odnosima naše dve zemlje, kao i novim vidovima saradnje.

– Iza nas je više od jednog veka savezništva i prijateljstva rođenog tokom Velikog rata, tako da je veliko zadovoljstvo prisetiti se odnosa koje su Srbija i SAD gradile još od davnih dana, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Po njemu to se posebno odnosi na predsednika Vudroa Vilsona koji je o borbi srpskog naroda, njegovim stradanjima i herojstvu srpske vojske slušao od svog prijatelja, našeg tadašnjeg ambasadora Mihajla Pupina.

– Danas smo razgovarali i o saradnji koju smo imali, ali i o saradnji koja se ostvaruje na kulturnom planu, saradnji sa Univerzitetom, kao i o Američkom kutku koji je u Kragujevcu otvoren još 2005. godine, istakao je Dašić.

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas u Kragujevcu, kazao je Džon Ginkl. Ovo je moja prva poseta i tokom susreta sa gradonačelnikom Dašićem poseban akcenat bio je na partnerstvu i savezništvu naše dve zemlje, naša dva naroda, pogotovu u kontekstu spasilačke misije Halijard iz Drugog svetskog rata. Ja sam ovde da doprinesem svečanom otvaranju izložbe „Zaboravljena istorija“ istakao je Ginkl i pozvao sve građane Kragujevca da je posete i nauče više o našem savezništvu u to vreme.

On je dodao da se istorija naše saradnje nije se tu zaustavila.

– Ona se nastavlja i danas, a jedan od primera je i saradnja koju grad Kragujevac ima sa USAID-om, koji je ovde finansirao puno projekata pri čemu je uglavnom naša saradnja usmerena na polje obrazovanja, a pomažemo i u učenju engelskog jezika.

Gradonačelnik Kragujevca Dašić organizovao prijem za zamenika ambasadora SAD Džona Ginkla 2
Foto: Grad Kragujevac

Nakon prijema koji je organizovan u zgradi Gradske uprave, Džon Ginkl zamenik ambasadora i gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima posetili su zgradu Stare skupštine – jedan od najznačajnijih spomenika kulture u ovom delu Srbije, a potom prisustvovali otvaranju izložbe „Zaboravljena istorija” Halijard fondacije u Muzeju Stara livnica.

Izložba o pozitivnim primerima srpsko – američke istorije i angažovanju američkog Crvenog krsta u pomoći srpskom narodu tokom Prvog svetskog rata biće otvorena do 15. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari