Gradonačelnik Kragujevca: Preduzete preventivne mere zbog padavina 1Gradonačelnik Kragujevca: Nikola Dašić Foto: Milan Nikić

Od septembra prošle godine na čelu Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca je gradonačelnik Nikola Dašić.

Gradonačelnika smo upravo „zatekli“ na terenu prilikom obilaska ulica i delova grada koji su najviše ugroženi zbog obilnih padavina kao što je Ulica Mladena Milovanovića u naselju Stanovo.

On kao komandant Gradskog štaba kaže da su odmah reagovali čim su dobili upozorenje od RHMZ o predstojećim obilnim padavinama.

– To su samo prognoze ali ne smemo da rizikujemo jer je sve moguće. Moramo da budemo spremni i na tako nešto. Naš Krizni štab preduzima sve mere u skladu sa ovim obaveštenjem RHMZ-a i preporukama u slučaju ovakvih potencijalnih vanrednih situacija, izjavio je za „Danas“ gradonačelnik Dašić, naglasivši da su na teritoriji Kragujevca i okoline preduzete preventivne mere i od Sektora za vanredne situacije (koji je pri MUP-u) i da su u pripravnosti vatrogasna brigada i sva kragujevačka komunalna preduzeća.

– U isto vreme sa nama, članovima Gradskog štaba i pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu i vrše uvid u trenutno stanje svih onih vodotokova koji su potencijalno bujični, kako bi svi bili spremni da, shodno situaciji, reagujemo u odgovarajućem trenutku, rekao je Dašić.

On je dodao da je to istovremeno i prilika da se, pred nove najavljene padavine, izvrše i određene pripreme na kritičnim tačkama vodotokova ako su do sada bile propuštene.

Na teritoriji grada Kragujevca te tačke su najkritičnije tokom sliva Lepenice, posebno na mestima i u naseljima gde se ulivaju njene pritoke reke Ždraljica i Lepenica, kao i Bresnički potok.

Za vreme prethodne velike poplave u maju 2014. godine najviše su stradala gradska naselja baš na ovim mestima Beloševac, Stanovo, Ilićevo, Lekina bara, Ilina voda i Jovanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari