Gradonačelnik Kragujevca: Zabrinjavajući trend porasta broja zaraženih 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Za poslednjih 17 dana u Kragujevcu je registrovana 81 osoba inficirana korona virusom, što je znatno više nego u prethodna dva i po meseca od početka epidemija kada je ukupno bilo 68 obolelih.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je za Betu izjavio da su ti podaci veoma zabrinjavajući, jer se radi o ljudima kojima je bolest tek otkrivena.

„Za sada nijedan Kragujevčanin se ne nalazi na respiratoru. Njihova klinička slika će tek da se razvija, tako da mi ne znamo u kojoj formi je virus, da li je ublažen ili je zadržao snagu s početka epidemije koja može ozbiljno da ugrozi zdravlje pacijenata“, rekao je Nikolić.

Na pitanje Bete da li među zaraženima ima i medicinskog osoblja, Nikolić je rekao da u zdravstvenim institucijama, osim sporadičnih slučajeva, nema sistemskih oboljevanja.

„Najviše ljudi se zarazilo na raznim proslavama od rođendana do punoletstva, žurkama i svadbama“, precizirao je on.

Odgovarajući na pitanje koje će mere biti preduzete na prevenciji širenja zaraze, on je naveo da je Krizni štab Kragujevca odlučio da u narednih par dana intenzivno prati situaciju na terenu, i da ukoliko se trend porasta broja obolelih nastavi, u centru Šumadije biće proglašena vanredna situacija.

„To će između ostalog podrazumevati mogućnost da se ograniči rad ugostiteljskih objekata i zabrani organizovanje bilo kakvih proslava sa većim brojem ljudi“, upozorio je gradonačelnik.

Nikolić kaže da je i povratak studenata sa područja gde postoje žarišta pogoršao epidemiološku situaciju u Kragujevcu.

„Pre svega mislim na studente iz Novog Pazara i Tutina. Međutim, imamo i zaražene muzičare koji su svirali na svadbama u Novom Pazaru, kao i mlade ljude koji su bili na žurkama u Beogradu“, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da se među obolelima uglavnom radi o mlađoj populaciji starosti 25-35 godina.

„Njihova klinička slika za sada ne zabrinjava, mada imamo i nekoliko težih slučajeva“, objasnio je Nikolić.

On je apelovao da se svi Kragujevčani sa simptomima kovida 19 odmah jave u kovid ambulantu Doma zdravlja gde se obavlja testiranje na virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari