Gradonačelnik Novog Sada osudio grafite mržnje protiv Slovaka u Kisaču 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić osudio je danas grafite sa porukom mržnje u Kisaču, koji su upereni protiv pripadnika slovačke nacionalne zajednice.“Oštro osuđujem ispisivanje poruke mržnje u Kisaču i dao sam hitan nalog za uklanjanje tih poruka koje raspiruju nacionalnu netrpeljivost“, naveo je Đurić u saopštenju za javnost.

Dodao je da su multikulturalnost i multinacionalnost osobenosti kojima se Novi Sad, „nadaleko poznat kao grad tolerancije“, ponosi vekovima.

„Kulturno nasleđe svih nacija koje žive u složnom suživotu čine da smo ponosni stanovnici Novog Sada. Zato smatram da ovakvi vandalski događaji ne predstavljaju pravu sliku našeg grada, već čin pojedinaca, koji je za svaku osudu“, poručio je Đurić.

Dodao je da se nada da će policija privesti pravdi odgovorno lice.

Taj vandalski čin danas je osudio i Srpski pokret Dveri i nazvao ga sramotnim.

„To je usmereno na urušavanje viševekovnog skladnog života Slovaka i Srba u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“, ocenile su Dveri.

Dodali su da su uvereni da je u pitanju „podla podmetačina i provokacija bolesnog uma koji je sve učinio kako bi uneo seme razdora u viševekovnu toleranciju koja vlada između ova dva naroda“.

Kisač je mesto 15 kilometara udaljeno od Novog Sada, u kojem živi oko pet hiljada ljudi, od kojih je više od 80 odsto slovačke nacionalnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari