Gradonačelnik u Kragujevcu najavio ugradnju kotlova na gas u Energetici za 120 dana 1Nikola Dašić Foto: Grad Kragujevac

Potpisivanjem ugovora između Ministarstva zaštite životne sredine i izvođača radova koji je izabran na tenderu – konzorcijumom koji čine Energotehnika Južna Bačka, Reming, Jadran i AG institut, stvoreni su danas svi uslovi za početak radova na kompletnoj rekonstrukciji toplane Energetika u Kragujevcu, koja se sprovodi uz podršku EBRD.

– Time se završava onaj pripremni deo svakog projekta koji najduže traje i konačno se ulazi u radove, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić, dodavši da očekuje da radovi krenu u narednih 10 do 15 dana.

Po njemu već sada može da se prognozira da će oko Nove godine izvođač početi da pušta u pogon jedan po jedan kotao.

– Izvođač se ugovorom obavezao da završi radove u roku od 120 dana, što znači da će ceo set novih kotlova na gas biti ugrađen tokom januara. Time konačno, posle 50 godina, izbacujemo iz upotrebe kotlove na ugalj. To je važno za sve Kragujevčane, a naročito za sugrađane koji žive u delovima grada koji su najviše pogođeni izduvnim gasovima iz Energetike koja je jedan od najvećih zagađivača, naglasio je Dašić.

Modenizacija kotlova je samo prva faza projekta koji podrazumeva i rešavanje problema pepelišta, koje naročito utiče na kvalitet života stanovnika u naseljima Pivara i Lekina bara.

Radovi na uklanjanju 40 000 tona decenijama nagomilavanog pepela, obuhvaćeni su budžetom za narednu godinu. Saniranje pepelišta, prema Dašićevim rečima, počeće u januaru, onog trenutka kada se učita budžet za 2022. godinu.