Gradska uprava Kragujevca o nadoknadi troškova za decu koja idu u privatne vrtiće za vreme pandemije 1Foto: Milovan Milenković (arhiva)

Gradska uprava Kragujevca nadoknađuje za vreme pandemije korona virusa deo troškova za boravak dece u privatnim vrtićima, samo ukoliko oba roditelja rade, dok subvencija nema za one čija deca ostaju kod kuće.

Načelnik gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima Nikola Ribarić je rekao agenciji Beta da je odluka o tome doneta u vreme vanrednog stanja, a biće na snazi dok traje pandemija korona virusa.

Prema njegovim rečima, grad za vreme epidemije virusa snosi deo troškova samo za decu koja za to vreme idu u privatne vrtiće a da roditelji čija deca ostaju kod kuće, ne plaćaju tu uslugu jer je „praktično nema“.

Ribarić je kazao da se ne radi o ukidanju naknada za deo troškove boravka dece u privatnim vrtićima, jer će se subvencije nastaviti za sve roditelje koji su po konkursu upisali decu, nakon pandemije, kada sva deca krenu u privatne vrtiće.

On je rekao da grad Kragujevac priznaje deo troškova za boravak u privatnim predškolskim ustanovama od 2016. godine, a ovo pravo je na osnovu podnetog zahteva u 2019/2020. godini ostvarilo oko 2.200 roditelјa.

Prema njegovim rečima, od pune ekonomske cene od 18.000 dinara grad pokriva troškove u iznosu od 13.500 dinara i, uz saglasnost roditelja, sredstva prenosi privatnim predškolskim ustanovama.

„Do sada je Grad na ime tih troškova uplaćivao privatnim PU ukupno 20 miliona dinara mesečno, a dok će za vreme trajanja epidemije korona virusa, ukoliko u privatnim vrtićima bude boravilo 20 odsto od upisanog broja dece, taj trošak biti 4 miliona dinara“, naveo je Ribarić.

Udruženje privatnih vrtića u Kragujevcu negodovalo je prošle sedmice zbog ukidanja subvencija za najveći broj roditelja, jer će to pravo ostvariti tek petina njih koja se prijavila za dovođenje dece, a imaju potvrde poslodavaca da oba roditelja moraju da rade.

Udruženje je u saopštenju navelo da grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u privatnim vrtićima, a 50 posto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja.

Na to su reagovale opozicione stranke Zajedno za Šumadiju i Stranka slobode i pravde kritikujući vlast u Kragujevcu.

Gradski odbor Demokratske stranka je zatražio da „štetna odluka“ bude povučena i da grad u saradnji sa predstavnicima Udruženja privatnih predškolskih ustanova dogovori rešenje koje je u interesu dece i roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari