Gradska vlast nema na odluku suda da se obustavi gradnja gondole 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Odluka Upravnog suda da se obustave radovi na izgradnji gondole je svakako pozitivna, ali ne verujem da će to uticati na beogradsku vlast da odustane od isterivanja svoje volje i uništavanja Beograda.

Za njih bi to bilo priznanje poraza, kaže za Danas arhitekta Dragoljub Bakić povodom prve pravosudne potvrde o nezakonitosti projekta gondola.

Upravni sud u Beogradu je, po tužbi Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), 19. aprila doneo rešenje kojim se nalaže zaustavljanje radova na projektu izgradnje gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole za pripremne radove koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Upravni sud je zaključio da je tužbeni zahtev osnovan te da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.

Prema zaključku Upravnog suda, nastavkom izgradnje bi se nanela „šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi“, te je zato izrečeno da „radovi na Kalemegdanu ne smeju biti nastavljeni dok sud ne donese konačnu odluku o zakonitosti građevinske dozvole“.

Sporni radovi koje je odobrilo ministarstvo planirani su na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“ i uključuju iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova. Prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Mirko Popović, programski direktor RERI, objasnio je za Danas je najvažnije to što je Upravni sud presudio na osnovu činjenica i po zakonima Republike Srbije koji bi se gradnjom žičare prekršili.

– Treba razmišljati o tome da je ovaj projekat suštinski loš, zakonitost je samo jedan segment, ali on bespovratno može da uništi nešto što je veliko kulturno blago Beograda, Srbije pa i sveta, zato je važno da se zaustavi. Verujem da ovo pokazuje da ima šanse da se Kalemegdan odbrani od gondole, ne samo Kalemegdan nego da kao građani odbranimo pravo da imamo javne vlasti koje poštuju zakon, zaključio je Popović, dodajući da bez toga nema ni poštovanja životne sredine.

Na odluku Upravnog suda odgovorni iz vlasti reagovali su kroz obećanje Ministarstva građevinarstva da će se pridržavati ovog rešenja, sve dok Upravni sud ne razmotri i njihovu tužbu, dok su nadležni iz beogradske vlasti ovoga puta ostali nemi.

– Ja bih voleo da se to ministarstvo isto tako ekspresno oglašavalo svaki put kada se narušavala životna sredina zbog neke građevinske dozvole koju su oni izdali. A grad Beograd pozivamo još jednom da preispitaju svoje postupke i odustanu od ovog projekta – naveo je Popović.

Arhitekta Dragoljub Bakić istakao je da ga raduje odluka o obustavi radova, ali da ne veruje da će to uticati na beogradsku vlast da odustane od projekta gondole.

– Čuli ste šta kažu – da se njima taj projekat „sviđa“ i bez obzira na stručna mišljenja, Akademiju arhitekture su nazvali nevladinom organizacijom, valjda da bi nas ponizili, a ne mogu da shvate da nije ovde u pitanju – kome se šta „sviđa“ – to nije kriterijum, nego javno dobro i javni interes. Jedini mehanizam koji preostaje građanima jeste bunt. Građanska je dužnost pobuniti se protiv takve bahatosti i bezobrazluka. S obzirom na to kakvo nam je pravosuđe, nema jačeg mehanizma nego što su građanski protesti, bunt i otpor – istakao je Bakić.

Višnja Kisić iz organizacije Evropa Nostra Srbija, jedne od onih koje su pokrenule peticiju protiv projekta gondole i privukli podršku stručne javnosti, kaže da se nastavlja borba za „odbranu Beogradske tvrđave“.

– Ministarstvo građevinarstva će verovatno uložiti žalbu, i pritiskati da se ova odluka izmeni, ali mi se nadamo da će i Upravni sud i Ustavni sud savesno i nepristrasno donositi odluke u odbranu zakona i javnog interesa svih građana. Istovremeno, mi ćemo se dalje boriti na svim frontovima, jer borba protiv projekta gradnje gondole nije isključivo pitanje zakonskih procedura, već i borba za javna zajednička dobra, borba za poštovanje stručnosti, znanja i institucija u koje svi ulažemo, kao i borba za interese građana, istakla je ona dodajući da je potrebno da se se donosioci odluka uozbilje i odgovorno pristupe svojim nadležnostima.

Ministarstvo obustavlja radove i najavljuje tužbu

Povodom odluke Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja oglasilo se i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštivši da će poštovati odluku suda, ali i najavljujući da će uložiti tužbu protiv ovakvog rešenja. „Ministarstvo će, kao i uvek do sada, poštovati odluke suda jer je u okviru svoje nadležnosti doneo zakonito rešenje. Izražavamo nadu da će Upravni sud po tužbi protiv rešenja Ministarstva raditi jednako ažurno i efikasno kao što je doneo rešenje o odlaganju izvršenja našeg rešenja“.

Bastać: Građanska neposlušnost daje rezultate

Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać je ocenio da je rešenje Upravnog suda velika pobeda građana koji se protive projektima gradske vlasti. „Čuvarima Kalemegdana koji već 40 dana stražare, građanima koji potpisuju peticiju protiv izgradnje žičare, stručnjacima iz različitih oblasti koje su povezane sa ovim projektom, uključujući i odeljenje SANU, pridružio se i Upravni sud koji je utvrdio i pravnu manjkavost ovog sumanutog projekta, na kome insistira večiti zamenik Goran Vesić“, naveo je Bastać u saopštenju. On je dodao i da je „građanska neposlušnost, kao model borbe protiv autokratske vlasti, počela da daje rezultate, prvo u Beogradu“.

Peticija uručena i Vučiću

Posebna peticija „Sačuvajmo Kalemegdan – Stop izgradnji gondole na Kalemegdanu“, za građane koji nisu potpisali onlajn peticiju, prikupila je oko 4.500 potpisa „običnih građana“ kako su naveli inicijatori. Ovaj dokument predat je 12. aprila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić.

Dvanaestočasovna blokada Trga Republike

Građani koji se protive pretvaranju najužeg centra grada u pešačku zonu, zajedno sa predstavnicima opštine Stari grad najavili su da danas u 8 časova otpočinju dvanaestočasovnu blokadu radova na Trgu republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari