Gradski odbornik Miodrag Stanković: Nišvilu je mesto u Nišu, treba mu povećati budžet 1Foto Z. Miladinović/Danas

Odbornik u Skupštini grada Niša Modrag Stanković podneo je odborničku inicijativu da se budžetom za narednu godinu predvide veća sredstva za održavanje Nišvila, kao i da se sada festivalu obezbedi šest miliona dinara, za koliko mu je umanjen ovogodišnji iznos nakon nalaza budžetske inspekcije.

„Zahtevam od nadležnih da se šest miliona dinara, za koliko je festival uskraćen ove godine, rebalansom budžeta obezbedi organizatorima, a da se budžetom za 2023. godinu predvide veća sredstva za održavanje festivala“, naveo je Stanković, koji pripada odborničkoj grupi “Niš moj grad”, u odborničkoj inicijativi.

On je podsetio da je Nišvil manifestacija koja se skoro 30 godina održava u Nišu, a da ju je između ostalog britanski Gardijan uvrstio u Top 10 džez festivala u Evropi.

“Zbog nebrige pre svega države, ali i gradske vlasti, dovodi se u pitanje da li će se manifestacija koja je dovodila u grad čak i do sto hiljada turista i dalje održavati u Nišu. Prema rečima organizatora, ovo je poslednji put da se Nišvil održava u našem gradu, odnosno postoje tendencije da se festival premesti u drugi grad ili čak državu“, podsetio je Stanković u inicijativi.

Gradski odbornik Miodrag Stanković: Nišvilu je mesto u Nišu, treba mu povećati budžet 2
Miodrag Stanković: Foto Niš moj grad

On je na konfereciji za novinare najavio da će početkom septembra biti održana “velika odbornička debata” pod nazivom „Kome smeta Nišvil“.

Na debatu će biti pozvani predstavnici vlasti, opozicije, nevladinog sektora i građani, rekao je.

“Moramo naći konsenzus bar oko jedne stvari koja je važna za Grad, ako oko drugih ne možemo da se dogovorimo, a to je da je Nišvilu mesto u Nišu“, rekao je on.

Grad Niš je umesto prvobitno planiranih 30 miliona dinara, za ovogodišnji Nišvil izdvojio 24 miliona, nakon odluke gradske budžetske inspekcije da festival nije opravdao utrošak šest miliona.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je negirao nalaz budžetske inspekcije.

Za Nišvil je iz gradskog budžeta sada izdvojeno 12 miliona dinara manje nego pre epidemije korona virusa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari