Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić izjavio je za Danas da se sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem dogovorio da Pirot Vojsci ustupi 18 stanova a za uzvrat dobije zgradu Doma Vojske od 2.500 kvadratnih metara koja se nalazi u centru grada.


– Pre nekoliko dana razgovarao sam sa ministrom Draganom Šutanovcem koji ima mnogo razumevanja za potrebe Vojske i naše opštine i ima želju da to zajednički rešimo. Postigli smo dogovor. Trenutno imamo 18 stanova koji su odmah useljivi i koje smo spremni da ustupimo Vojsci .To je negde oko 1.000 kvadratnih metara. To su sasvim novi stanovi, a njihova tržišna vrednost je negde oko 650.000 evra. Spremni smo da razliku u ceni nadoknadimo do kraja 2009. ako ne obezbedimo nove stanove, potpišemo ugovor sa Vojskom i da im ostatak isplatimo u gotovini. Sa ministrom Šutanovcem postignut je dogovor da se to realizuje do kraja 2009. godine – kaže Vasić, dodajući da će sve to morati da verifikuje Direkcija za imovinu i da dozvoli Vlada Srbije.

Vasić napominje da je sa Šutanovcem razgovarao i o sudbini zgrade kasarne Treći pešadijski puk u Pirotu i karauli u selu Dojkinci na Staroj planini.

– Dogovorili smo se da tu karaulu odmah isplatimo jer postoji projekat adaptacije koji je uradilo Planinarsko društvo Midžor. Vrednost karaule je oko 400.000 dinara. Razgovarali smo i o kasarni u Pirotu. Ministar je prihvatio da urbanistički razradimo ceo taj prostor, budući da deo poligona, vežbališta i terena zalazi u urbano gradsko jezgro naselja Tanasko Rajić, Rogoz i Nova Mala. Opština je spremna da sve to urbanistički razreši u skladu sa razvojem grada. Zainteresovana je i Toplana jer će graditi kotlarnicu Senjak. Mišljenja smo da će se na taj način postojeći objekti jednostavnije komercijalizovati. Opština bi u 2009. godini donela urbanistički plan za taj prostor koji obuhvata preko 30 hektara – kaže Vasić.

Vasić kaže da je aktuelni saziv SO nasledio obaveze koje je opština Pirot imala prema Ministarstvu odbrane.

– U ranijem sazivu opština je od Vojske uzela zemljište za proširenje novog gradskog groblja. Obavezala se da će određene stanove dati Vojsci.Taj ugovor smo ispoštovali u celosti i pre dve godine tadašnjem ministru odbrane Zoranu Stankoviću predali ključeve sedam novih stanova u Ulici Nikole Tesle u samom centru grada. Kada je potom Ministarstvo donelo svoju strategiju razvoja vojske, videli smo da u tom masters planu ima mnogo objekata u našoj opštini za koje je Vojska zainteresovana da ih komercijalizuje. Obratili smo se za zahtevom jer je opština zainteresovana za komercijalizaciju Doma Vojske. Pre dve godine procenjeno je da Dom Vojske vredi nešto više od milion evra. Bili smo spremni još tada da petnaestak stanova razmenimo odmah za Dom Vojske i da ostatak razlike u vrednosti obezbedimo izgradnjom novih stanova. Nažalost, čini mi se da je glavni kočničar bila Direkcija za imovinu Srbije – kaže Vasić.

 

Mesto za mnoge ustanove

Domu Vojske potrebna je nadogradnja i kompletna rekonstrukcija. U njemu i dalje ostaje Narodna biblioteka, ali će tu biti prostora za neke druge ustanove kulture, poput Galerije koja bi se proširila. Dobijamo i jednu veliku salu sa 600 mesta, a postojeća sala u Domu kulture bi ostala samo Pozorištu. Biće mesta i za mnoge nevladine organizacije – kaže predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari