Vlada Srbije dala je saglasnost za prekategorizaciju graničnog prelaza Jaša Tomić u međunarodni, saznajemo u opštini Sečanj. Ta odluka rezultat je dugogodišnjih aktivnosti lokalne samouprave Sečanj i izuzetne prekogranične saradnje, u čemu su im veliku podršku dali Vlada Srbije i Izvršno veće Vojvodine.

– Prekategorizacija graničnog prelaza Jaša Tomić-Fenj od izuzetnog značaja je ne samo za građane već i privredu i budžet opštine Sečanj. To je najbliži put od Temišvara, preko Zrenjanina i Novog Sada do centralne Evrope. Ako se ide ovim putem razdaljina od Temišvara do Novog Sada je oko 130 kilometara. Prekategorizacija je značajna za nas u Banatu, ali i za celu Vojvodinu, jer je međunarodni aerodrom u Temišvaru udaljen oko četrdeset kilometara od same granice – ocenjuje predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević.

Rumunska strana je na osnovu partnerskog programa već privela kraju izgradnju graničnog prelaza sa svoje strane, dok će sa srpske strane prelaz biti osposobljen početkom maja ove godine.

– Veći deo posla smo obavili, radi se punom parom, a ono što nam je preostalo jeste izgradnja moderne trafo-stanice za terminale, izgradnja kilometar puta od Jaše Tomića do same granice i svetleća signalizacija – kaže Milošević. Granični prelaz prema Rumuniji kod Jaše Tomića otvaran je po pet ili šest dana u mesecu, uglavnom u vreme praznika. I u tako kratkom vremenu rada pokazao je isplativost, ističu u opštini Sečanj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari