Grip se vraća jači nego ranije, a ovo su razlozi 1

Nekoliko evropskih država već je započelo snažnu kampanju kako bi ubedili građane da prime vakcinu protiv gripa pre zime, a nakon što su zdravstveni stručnjaci istakli da bismo upravo ove godine mogli da očekujemo mnogo veći broj obolelih od virusa gripa.

Dodatnu zabrinutost stvara mogućnost da broj obolelih od kovida 19 počne ponovo značajno da raste što bi značilo da bi se države suočile sa dvostrukom pandemijom.

Gardijan prenosi da su desetine miliona stanovnika u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvane da prime vakcinu protiv gripa. Upozorenja o većem širenju virusa gripa ove zime mogu se čuti i u Francuskoj kao i u Americi.

Razlog za to je između ostalog i ponašanje gripa na Južnoj hemisferi koje obično najavljuje kako će se bolest u drugom delu godine ponašati u ostatku sveta.

Ove godine u Australiji u maju je registrovano preko 65,000 obolelih, što je duplo više od rekorda koji je za ovaj mesec prethodno postavljen 2019. godine. Takođe broj zaraženih virusom gripa na nedeljnom nivou prevazilazio je petogodišnji prosek.

Tokom prethodne dve godine grip je skoro bio potisnut zahvaljujući merama koje su primenjivane kako bi se obuzdala kovid pandemija. Kako je većina tih mera sada ukinuta, može se očekivati nesmetano širenje virusa.

Tome će doprineti i činjenica da je mnogo manji broj osoba preležao grip u prethodnom periodu, te da je nivo imuniteta u zajednici mnogo manji.

– Postoje jake indicije da ćemo se ove godine suočiti sa gripom koji će se više širiti, zatim sa manjim nivoom prirodnog imuniteta usled manje izloženosti virusu tokom prethodne tri zime, ali i sa povećanjem broja obolelih od kovida 19, odnosno sa dosta varijanti koje mogu da zaobiđu postojeći imunitet – kazala je Suzan Hopkins, glavna savetnica Agencije za zdravstvenu zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva (UKNHS).

Distribucija sezonskih vakcina protiv gripa u Srbiji je počela juče, a zdravstvenim ustanovama biće podeljeno skoro 400.000 doza.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mreži instituta i zavoda za javno zdravlje biće distribuirano 373.360 doza četvorovalentne vakcine proizvodjača „Sanofi Paster“ kao i 22.640 doza vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Iz Instituta Batut su naveli da bi distribucija vakcina trebalo da bude završena do kraja nedelje i najavili da će vakcinacija protiv gripa biti sprovodjena na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, nadležnim za sprovodjenje imunizacije.

Oni su istakli da je posebno važno da vakcinu prime osobe koje su u posebnom riziku od težeg obolevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.