Grujičić: Biće više magnetnih rezonanci, za 12 sati rada minimum 24 pregleda 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je jutros da će u narednom periodu u Srbiji biti više magnetnih rezonanci, kao i da će termini za preglede na tim aparatima biti bolje raspoređeni.

„Ne možemo raditi u jednoj smeni na tako skupom aparatu, mora se raditi u dve smene. Minimum pregleda koje možete da uradite za 12 sati rada je 24“, rekla je Grujičić za Radio-televiziju Srbije.

Navela je da će sve biti centralizovano i da će Ministarstvo zdravlja u svakom trenutku imati podatke koji aparat koliko radi.

„Biće jasno da će direktori morati da ponesu određenu vrstu odgovornosti“, kazala je ona.

Upitana da li Srbiji nedostaju radiolozi, anesteziolozi, pedijatri i lekari opšte prakse, ministarka je rekla da nedostaju i urgentaši, patolozi, dečji psihijatri i dečji neurolozi.

„Manjak je čak i u Kliničkom centru i radiologa i anesteziologa i to po sadašnjem kadrovskom planu. Vidite da se sve intervencije rade, cilj je da to bude bezbolno, tako da će tih ljudi trebati sve više i više“, rekla je Grujičić.

Komentarišući to što će 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji danas dobiti ugovore o radu, ministarka je istakla značaj zapošljavanja i zadržavanja najboljih studenata u Srbiji, navodeći da su neki od njih odustali od svojih prvih želja za zaposlenje i shvatili da mogu da pomognu i u drugim poslovima.

„Ne smemo zaboraviti ni decu koja su radila u kovidu. Ministarstvo ima mnogo prijava, nije laka situacija, ali nadamo se da ćemo u narednom periodu moći da sve to završimo onako kako treba“, rekla je ona.

Dodala je da je bilo određenih problema jer su pojedine klinike popunjene preko svog kadrovskog plana, ali je naglasila da „tehnologija ide dalje, a kadrovski planovi se moraju menjati“.

Apelovala je na studente da se opredeljuju za primarnu zdravstvenu zaštitu, navodeći da će ona u Srbiji za 10 godina izgledati potpuno drugačije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari