Grujičić: Da li su nam potrebne fudbalske utakmice i teniski turniri? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Jedna osoba zaposlena na Institutu za onkologiju zaražena je korona virusom, ona se nalazi u izolaciji, dok su kolege koje su bile sa njom u kontaktu testirane i njihovi nalazi su negativni.

Ovo je potvrdila za Danas direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić. Doktorka Grujičić je istovremeno dodala da se zaražena koleginica inficirala van radnog mesta, da nije imala simptome i da se na Institutu i dalje primenjuju sve mere predostrožnosti kao i ranije, uključujući obavezno nošenje maski i trijažu pacijenata pre ulaska na Institut.

– I pacijenti i zaposleni moraju da se odgovorno ponašaju. Naši pacijenti uglavnom poštuju mere zaštite. Ali to je važno i za njihove porodice. A poslednjih dana vidimo da su se svi potpuno opustili. Jasno je da život mora da se nastavi, da ljudi moraju da rade. Ali da li je potrebno organizovati fudbalske utakmice, proslave, teniski turnir, imali smo veliki skup SPS-a na Tašmajdanu, sad postoje i najave da bismo mogli da imamo festivale? Ponovo se otvaraju kovid centri i zaista sada moraju da se spreče velika okupljanja – kaže Grujičić.

Ona objašnjava da se na Institutu i dalje poštuju mere koje su važile u jeku epidemije, s tom razlikom da pacijentima koji dolaze u dnevnu bolnicu, kao ni ambulantu nije potrebno da prethodno imaju urađen test koji pokazuje da su negativni na korona virus. Na drugoj strani, onima kojima je potrebna hospitalizacija prethodno se radi serološko testiranje o trošku države.

Na pitanje Danasa, kako vidi promenu da se sada pacijentima kojima je potrebno bolničko lečenje ne rade PCR testovi, već serološki, koji mogu da „ne prepoznaju“ koronu na početku bolesti, sagovornica Danasa odgovara da za sve testove „uvek postoji određeni stepen nepouzdanosti“.

– Našim pacijentima se sada rade serološki testovi i mi nismo primetili neki poseban problem – dodaje Grujičić.

Ona objašnjava da se pacijentima koji dolaze u dnevnu bolnicu ili ambulantu radi serološko testiranje na licu mesta ako postoje indicije da je pacijent zaražen, kao što je temperatura, ili ako je bolesnik bio u kontaktu sa nekim kod koga je prethodno potvrđena korona.

Osvrćući se na gužve ispred Instituta, odnosno na tekst Danasa objavljen prošle nedelje pod naslovom „Od raka se umire čekajući“, doktorka Grujičić kaže da se gužve prave zbog dvostruke trijaže koju pacijenti moraju da prođu pre ulaska na Institut, odnosno pregleda sestara i lekara

– Temperatura mora da se meri svim pacijentima beskontaktnim toplomerima jer se dešavalo da nam pacijenti prećute neke simptome, koju mogu biti korona, a mogu biti i neka obična prehlada. Istovremeno, naša ambulanta sada radi i mi primamo pacijente koji su bili ranije zakazani tako da imamo veći obim posla. Na kraju, moram da apelujem i na same pacijente da nema potrebe da dolaze po nekoliko sati ranije u odnosu na termin koji im je zakazan. Neka dođu 15-ak minuta pre i stići će na red – kaže Grujičić.

Pacijentu naplaćen test 6.000, iako mu ne treba

Dnevnom listu Danas u petak se obratila čitateljka koja navodi da je njenoj majci, koja je onkološki bolesnik, naplaćeno 6.000 dinara da uradi PCR test pošto joj je rečeno da je potrebno da ima negativan nalaz da bi mogla da primi hemoterapiju na Institutu.

„Moja majka je onkološki pacijent kojoj je propisana hemoterapija. Rečeno joj je da prilikom svakog dolaska na terapiju mora imati negativan test na korona virus koji ne sme biti stariji od sedam dana. Pre tri nedelje, kada je išla na prvu terapiju, test je bio besplatan, a procedura veoma jednostavna. U petak, kada je otišla u Dom zdravlja Obrenovac, rečeno joj je da mora prvo da uđe kod lekara koji će proceniti da li će platiti test ili ne jer im je navodno stigao novi pravilnik o testiranju. Suština priče je da je moja majka morala da plati 6000 dinara da bi joj uradili test. Naravno, uz izvinjenje doktora da nije on kriv, već novi Pravilnik“, kaže čitateljka Danasa iz Obrenovca. Direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić pak ponavlja da se od pacijenata koji dolaze u dnevnu bolnicu ili ambulantu ne traži nikakav test, odnosno da je provera potrebna samo za one koji se hospitalizuju. Novi pravilnik o testiranju na kovid navodi inače da se serološko testiranje o trošku države radi osobama čije stanje zahteva hospitalizaciju ne uključujući ambulantne preglede i dnevne bolnice. Ovaj dokument istovremeno ističe da „osobama čije zdravstveno stanje zahteva hospitalizaciju… rutinski se ne radi testiranje PCR metodom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.