Grujičić: Jedan čovek preminuo nakon prevrtanja vagona, među hospitalizovanima niko životno ugrožen 1foto FoNet

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić potvrdila je danas da je jedan stariji čovek preminuo nakon akcidenta u kojem je došlo do prevrtanja cisterni sa amonijakom na železničkoj pruzi Pirot – Niš.  Ona je objasnila i da je više desetina građana pregledano, da je manji broj njih zadržan u bolnici u Pirotu i Nišu a da među hospitalizovanima niko nije u životnoj opasnosti.

– U Pirotu je nakon dolaska u bolnicu preminuo čovek od 74 godine. Biće urađena obdukcija. To je bio pacijent koji je bio težak kardiološki bolesnik, i čujem i neurohirurški. Nađen je u svom automobilu i sada se postavlja pitanje ko mu je dao dozvolu da vozi ako je već neurohirurški pacijent koji može da dobije epileptični napad. Možda njegov udes nema nikakve veze sa ovim incidentom koji se desio – rekla je novinarima prof. Grujičić.

Ona je dodala da su pregledana 44 pacijenta u pirotskoj bolnici, a da je dvoje upućeno u Niš.

– Hospitalizovano je bilo troje dece ali su jutros puštena kući. U pirotskoj bolnici je ostalo petoro pacijenata, četvoro je na pulmologiji a jedan je na kardiologiji. Svi su stabilni i van životne opasnosti. Najteže je povređen državljanin Turske, koji ima probleme sa vidom, ali nadam se da će se to sanirati – objasnila je ministarka, dodajući da je u Nišu bilo hospitalizovano šest odraslih pacijenata i troje dece, i da niko od njih nema ozbiljniju kliničku sliku.

Prof. Grujičić je kazala da što se tiče hroničnih posledica po zdravlje ljudi koji su udisali amonijak, o tome je rano govoriti a da ovi pacijenti moraju biti pod medicinskom kontrolom.

– Ja se nadam da neće imati nikakve trajnije posledice – istakla je ministarka.

Povodom trenutnog zagađenja vazduha i vode, prof. Grujičić je kazala da je potrebno sačekati saopštenja zvaničnih institucija – instituta i zavoda za javno zdravlje.

– Dok se ne dobiju zvanični podaci o zagađenju, kretanju vazduha, i kvalitetu vode, savet je da se ne izlazi napolje i da se koristi flaširana voda za sada – rekla je prof. Grujičić dodajući da prema prvim informacijama voda nije kontaminirana, a da se trenutno ne oseća neprijatan miris u Pirotu i Beloj Palanci.

Ministarka je pohvalila reakciju svih službi.

– Moram da pohvalim sve službe, svi su sjajno odreagovali. Mislim da je državno zdravstvo opet pokazalo da se bez njega ne može i da je dobra organizacija ono što krasi državno zdravstvo posebno hitnu pomoć u vanrednim situacijama – istakla je prof. Grujičić.

Ona nije odgovorila na pitanje da li su započete istražne radnje povodom akcidenta uputivši novinare na ministra Bratislava Gašića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari