Grujičić najavila izmenu načina specijalizacije, kako bi lekari ostali u malim mestima

Ostavite komentar


  1. Izgraditi zgradu je samo jedan element, ne i najbitniji. U medicini je mnogo bitniji kvalitet (zadovoljstvo pacijenta i lekara) tesko meri, samo se kvantitet može izmeriti brojem usluga i pregleda. A za to je preduslov vreme koje lekar može da posveti pacijentu (ne racunjući vreme koje lekar provodi upisujuci sve brojnije za pacijenta beskorisne administrativne podatke u računar) i dijgnostiče i laboratorijske usluge, koje stoje na raspolaganju. Kao kontinuirana edukacij lekara, posebno u manjim mestim. A kao korektiv su veća primanj za lekare u manjim, a posebno u yabačenim mestima. A to davno postoji u mnogim zemljama, treba samo iskopirati. Ako administrativno resavate problem , taman dok specijalista stekne iskustvo ostaće u manjoj sredini, a nakon toga pobeći glavom bez obzira u veću sredinu, gde isto tako manjka lekar svih profila.

  2. Pa valjda ministarka zna, da su po završenoj specijalizaciji lekari obavezni da ostanu u kući koja ih je poslala na specijalizaciju, najmanje u trajanju iste? Ništa novo nije rekla.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.