Grujičić najavila izmenu načina specijalizacije, kako bi lekari ostali u malim mestima 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić najavila je danas da će zbog nedostatka lekara specijalista u manjim mestima biti promenjjen način specijalizacije pa će oni imati obavezu da neko vreme ostanu u ustanovi gde su specijalizaciju završili.

Ministarka je obišla obnovljeni Dom zdravlja u Kučevu gde je rekla da sada nedostaju lekari i medicinske sestre, i da je saznala kako u toj zdravstvenoj ustanovi postoji samo jedan lekar specijalista opšte medicine, saopštilo je ministarstvo.

„Taj nedostatak je razlog zbog kojeg ćemo promeniti način specijalizacije za lekare opšte medicine, tako da svaki doktor koji počne da radi u domu zdravlja kroz osam do deset godina završi specijalizaciju. U manjim mestima, lekare koji su dobijali platu i specijalizaciju od lokalnih ustanova obavezaćemo da u toj ustanovi ostanu određeno vreme“, navela je Grujučić.

Ministarka je istakla da je strategija resornog Ministarstva jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja je važna posebno na planu preventive, iako je to teško tražiti u situaciji kada lekari imaju i po 40 pacijenata dnevno.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da je Dom zdravlja u Kučevu površine 3.700 metara kvadratnih, sa oko 9.500 kartona pacijenata, kompletno renoviran spolja i iznutra, te da je rekonstrukcija koštala blizu 270 miliona dinara.

Blagojević je precizirao da je sredstvima Ministarstva za javna ulaganja obnovljeno čak 86 zdravstvenih objekata u 60 gradova i opština , a ukupna vrednost tih radova bila je pet milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari